Elektrik ve Elektronik Tanımı
Şimşek ve yıldırımlardan sinir hücrelerimizdeki sinapslara kadar geniş bir alanda karşımıza çıkan elektrik için yapılacak en genel tanımlama, ‘Elektronların hareket etmesidir’ diyebiliriz.
Elektrik konusunun temelini anlayabilmek için, maddelerin temel yapı taşı olan atomları incelememiz gerekecek. Atomlar, proton, nötron ve elektron gibi üç ayrı parçacığın birleşiminden oluşur. Her atomda, protonların ve nötronların birlikte yoğun bir şekilde paketlendiği bir merkez çekirdeği bulunur. Çekirdeği çevreleyen ise bir grup yörünge elektronudur.
Yukarıdaki görsel çok basit bir atom modelini ifade etmektedir. Protonların ve nötronların çekirdek etrafında dönen elektronlarla çevrili olduğu görülüyor. Atomun elektronları sonsuza dek atoma bağlı kalmaz. Atomun dış yörüngesindeki elektronlara Değerlik Elektronları denir. Yeterli dış kuvvetle, bir değerlik elektronu atomun yörüngesinden kaçabilir ve serbest kalabilir. Bu serbest elektronlar, elektriğin yükü olan yükü taşımamıza izin verir.
Protonlar her zaman pozitif yüklüdür. Elektronlar ise her zaman negatif bir yük taşır. Nötronlar ise isminden de anlaşılacağı üzere nötrdür. Burada elektronların ve protonların yükü önemlidir. Bu yükler Elektrostatik Kuvveti ortaya çıkarır. Elektrostatik kuvvet, (Coulomb yasası olarak da bilinir) yükler arasında çalışan bir kuvvettir. Aynı tip yüklerin birbirini ittiği ve zıt tip yüklerin ise birbirini çektiği bir sistematik, elektrik akımı adı verilen bir elektron akışını ortaya çıkarmaktadır.
Elektronik için yapacağımız tanımlamada, ‘Elektrik enerjisi kullanılarak bilgi işleyen, taşıyan veya depolayan elemanları ve sistemleri inceleyen bilim dalıdır’ diyebiliriz…
0 Yorumlar