Advertisement

Responsive Advertisement

Tilt (Eğim) Sensörü Nedir? Çalışma Prensibi ve Kullanım Alanları

 

Tilt Sensörü Nedir?

Oryantasyon veya eğimi tespit etmek amacıyla kullanılan sensörlere Tilt (Eğim) Sensörü denir. Tilt sensörleri düşük maliyetli bir elektronik devre bileşenidir. Nesnelerin yönünü belirlemede de kullanılabilir. Güç tüketimi düşük olan Tilt (Eğim) sensörler uzun süre bozulmadan kullanılabilir.

Tilt Sensörlerin Çalışma Prensibi

Tilt sensörleri genellikle iç kısmı oyuk ve silindirik bir fiziki yapıya sahiptir. Silindirik olmayan şekilleri de mevcuttur. Sensörün iç kısmındaki oyuğun içinde serbest hareket eden iletken bir madde bulunmaktadır. Oyuğun içinde bir ucu iki adet iletkenden oluşan kutuplar bulunur. Tilt sensörü eğildiği zaman iletken hareketli madde uca gelir ve iki iletken kutup kısa devre olur. Tilt sensörünün görüntüsü şöyledir:

Tilt Eğim Sensörü

 

Sensörü elimizle salladığımızda, içerisinde bulunan hareketli maddenin sesini duyabilmemiz mümkündür. Oluşan bu kısa devre, bir eğimin olduğu bilgisini vermiş olur.

Tilt Eğim sensörü on-off durumu

Öte yandan Tilt sensörlerinin Arduino Geliştirme Kartları ile uyumlu şekilde üretilen modül hali de bulunmaktadır:

Arduino uyumlu Tilt Sensörü

Tilt Sensörlerin Kullanım Alanları

Basit yapıya sahip bu sensörler, oyuncaklar ve basit uygulamalarda çok sık tercih edilir. Genellikle ‘Cıva Anahtarları‘, ‘Tilt Anahtarları‘ veya ‘Döner Top Sensörleri‘ olarak da adlandırıldıkları olur. Tilt sensörleri uçaklarda yön bilgisini vermek üzere de kullanılmaktadır.

Direnc.net stoklarında yer alan Eğim/Tilt sensörlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar