Advertisement

Responsive Advertisement

Pens Ampermetre Nedir? Çeşitleri ve Kullanımı

 

Pens Ampermetre Nedir?

Elektrikte Akım değeri en önemli parametrelerden biridir. Akımın sayısal değerini tespit etmemiz için Multimetreler kullandığımızı daha önceki yazılarımızda belirtmiştik.

Akım ölçümü yapılırken, multimetreyi proplarından devreye seri bağlamak gerekmektedir. Tabi gerilim değerlerinin yüksek olduğu sistemlerde bu ölçümü yapabilmemiz için öncelikle ölçümü yapılan sistemin kapatılması gerekmektedir. Ardından seri bağlantı oluşturularak ölçüm yapılabilir. Bu arada sadece akım ölçümü yapan cihazlara Ampermetre denildiğini de hatırlatmakta fayda var. Akım değerini ölçmek için devrenin enerji hattını kesmemiz mümkün olmayan durumlar olabiliyor. İşte böyle durumlarda  Pens Ampermetreler kullanılmaktadır.

Pens Ampermetre Çeşitleri

Pens ampermetreler, akım ölçme işlemini çok daha kolay duruma getirmek amacıyla ampermetre ve akım trafosunun aynı gövde içerisinde birleştirilmesiyle oluşturulan ölçü aletleridir. Pens ampermetreler, Dijital Pens Ampermetreler ve Analog Pens Ampermetreler olarak iki çeşidi mevcuttur.

Pens Ampermetrelerin Çalışma Prensibi

Pens ampermetre içerisinde yer alan iletken kablodan geçen alternatif akım (AC) bir manyetik alan oluşturur. Kapanan manyetik devre aracılığı ile cihazın içinde bulunan kademeli sekonder sargıyı keserek orada bir elektromotor kuvvet (EMK) oluşturur. Endüklenen gerilim bir redresör yardımıyla doğrultulur ve döner çerçeveli bobine gönderilir. Döner çerçeveli bobin, iletkenden geçen akımı amper cinsinde ölçerek ekrana yansıtır.

Pens ampermetre Kullanım

Pens ampermetrelerin genellikle alternatif akım (AC ) ölçmektedirler. Ancak doğru akım ölçebilen pens ampermetreler de bulunmaktadır. Ayrıca güç tespitini, tüketilen güç değerlerini ve hatlardaki enerji miktarlarını ölçebilen farklı tipte çok amaçlı pens ampermetreler de mevcuttur.

Pens Ampermetre Nasıl Kullanılır?

Pens Ampermetrelerde transformatörün demir nüve kısmı hareketli ve açılır kapanır özelliktedir. Ölçme işlemi yapıldığında ölçüm cihazının kaldıraç düzeneği ile pensli ağız kısım açılarak akım hareketinin yaşandığı iletken kablo içerine alınıp pens kapatılarak ölçüm gerçekleştirilir. Öncesinde ölçme işlemini yaparken ölçüm kademesi yüksek seviyeye alınır.

Pensin içerisine bir kablo bulunmalıdır. İki kablo alınması durumunda, kablolardaki akımlar ters yönlü olduklarından cihaz değeri sıfırı (0) gösterecektir. İşlemleri gerçekleştirdikten sonra cihazın ekranından ölçüm yaptığınız hattın / kablonun akım değerini okuyabilirsiniz.

Direnc.net stoklarında yer alan Pens Ampermetreler’e buradan ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar