Advertisement

Responsive Advertisement

Gerilim (Voltaj) Dönüştürücüler Nedir? Çeşitleri ve Kullanım Alanları

 

Gerilim (Voltaj) Dönüştürücüler Nedir?

Gerilim yani voltajın tanımına kısaca değinmek gerekirse, bir iletkenin iki ucu arasındaki potansiyel farktır, diyebiliriz. Bir elektrik/elektronik devresinde akım akışının sağlanması için bir kuvvet gerekmektedir. Bu kuvvet ile birlikte akım sağlanır. İşte bu kuvvet voltajdır. Voltajın sayısal değeri, elektrikle çalışan cihazlar için önemlidir.

Bir güç kaynağından çıkan elektriğin, voltaj değerini azaltmamız veya arttırmamız gerekmektedir. Bir voltaj dönüştürücü, bir elektrik güç kaynağının voltajını değiştiren bir elektrik güç dönüştürücüdür de aynı zamanda. Voltaj dönüştürme işlemi voltajın AC (Alternatif Akım) veya DC (Doğru Akım) formunda olmasına göre değişkenlik gösterir. Bu sebeple voltaj dönüşümünü şöyle sınıflandırabiliriz:

  • AC-AC Voltaj Dönüşümü: Burada mevcut AC voltaj değerini, farklı bir AC voltaj değerine dönüştürme hedeflenir. Örneğin şebeke (AC) voltajını (Türkiye’de voltaj 230Vac ve frekans 50Hz) daha düşük değerli AC voltajlara çevirmek için kullanılabilir. Bunun için de trafo/transformatörler kullanılmaktadır. Direnc.net stoklarından dilediğiniz değerlerde trafoyu/transformatörü buradan temin edebilirsiniz.

Trafo transformatör

  • AC-DC Voltaj Dönüşümü: AC voltajın DC voltaja dönüşümü için en ideal örnek, bir ucu şebeke voltajına yani prize takılan, diğer ucu ise cep telefonuna bağlanan adaptörlerdir. Elektronik cihazlara güç girişi sağlayan tüm adaptörler birer AC-DC voltaj dönüşümü formudur. Direnc.net stoklarından adaptörlere buradan ulaşabilirsiniz.

priz tipi adaptör

  • DC-AC Voltaj Dönüşümü: DC voltajın AC voltaja dönüşümü genellikle araçlarda aküden gelen veya güneş panellerinden elde edilen DC voltajın inverter yardımıyla şebeke voltajına (AC) dönüşümünde başvurulur. Yine direnc.net stoklarından bu ürünleri buradan inceleyebilirsiniz.

  • DC-DC Voltaj Dönüşümü: DC-DC dönüştürücüler olarak adlandırılan ve genellikle modüler şekilde bulunan sistemlerdir. Kendi içerisinde 2’ye ayrılır. Giriş voltajı çıkışta artıyor ise DC-DC Voltaj Yükseltici Dönüştürücü, giriş voltajı çıkışta azalıyor ise, DC-DC Voltaj Düşürücü Dönüştürücü olarak adlandırılır.
    • Voltaj Yükselticiler: Giriş voltajını çıkışta yükseltir. Ancak asla çıkış voltajı, giriş voltajının altına düşmez. Boost Converter veya Step-up Converter olarak da bilinir.
    • Voltaj Düşürücüler: Giriş voltajını çıkışta yükseltir. Ancak asla çıkış voltajı, giriş voltajının üzerinde olmaz. Buck Converter veya Step-down Converter olarak da bilinir.

dc dc dönüştürücüler

Giriş voltajını hem yükseltip hem de azaltan dönüştürücüler de bulunmaktadır. Bu dönüştürücüler için Cuck-Coost Converter denilmektedir. DC-DC dönüştürücülerin devre yapıları temel haliyle şöyledir:

dc-dc dönüştürücüler

Direnc.net stoklarında DC-DC Dönüştürücülere buradan ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar