Advertisement

Responsive Advertisement

Ohm Kanunu Nedir?

 

Ohm Kanunu Nedir?

Ohm Kanunu; Adını Alman fizikçi Georg Ohm’dan (1789-1854) almıştır. Bir elektrik devresinde gerilim, akım ve direnç değerleri arasındaki matematiksel ilişkiyi hesaplamak için kullanılan bir formüldür. Elektrik dünyasının temelini oluşturan bu kanun, şöyle formülize edilmektedir.

 

Gerilim (V) = Akım (I) x Direnç (R)

Gerilimin birimi Volt, akımın birimi Amper ve direncin birimi ise Ohm‘dur. Aşağıda yer alan formülleri kullanarak, gerekli hesaplamaları kolayca gerçekleştirebilirsiniz:

Şimdi yukarıdaki formüllerden yararlanarak bir problem çözelim. Gerilim değeri 5 Volt, Direnç değeri ise 500 ohm olan aşağıdaki devreden geçen Akım değeri kaç Amper’dir?

Aşağıdaki devrede görüldüğü üzere 100Ω ve 1kΩ değerinde 2 direnç bulunmaktadır. Direnç değerinin fazla olduğu bağlantıya daha az akım düşmektedir.

Alman Fizikçi Georg Ohm, bu formülü (V=IxR) yayınladığında “Bir iletkenden geçen elektrik akımı değeri, devreye uygulanan gerilim ile doğru orantılıdır” demişti. Böylece Ohm Kanunu ile şu değerleri doğrulamak mümkün oldu:

    • Devre bileşenlerinin statik değerleri
    • Akım seviyeleri
    • Gerilim beslemeleri ve düşmeleri

Paralel ve Seri Bağlanma Hesaplamaları

Dirençler devrede seri veya paralel olacak şekilde birbirlerine bağlanabilmektedir. Toplam direnç değerine şu formüllerle ulaşılır:

Şimdi bir devrede seri ve paralel olarak birbirine bağlı dirençlerin eş değer hesabını yapalım.

Devrelerde Güç Hesabı

Direnç (R), Akım (I) ve Gerilim (V) değerleriyle, devreden geçen gücü hesaplayabiliriz. Sembolü P‘dir ve birimi ise Watt‘tır.


Yorum Gönder

0 Yorumlar