Advertisement

Responsive Advertisement

LED Nedir? Nerelerde Kullanılır? Çeşitleri ve Sembolleri

 

LED Nedir? Nerelerde Kullanılır? Çeşitleri ve Sembolleri

LED Nedir?

LED, ışık yayan diyottur. İngilizce ismi “Light Emitting Diode” olan LED’in ismi bu kelimelerin baş harflerinden oluşur.  Diyot, akımın yalnızca tek yönden geçmesini sağlayan iki bacaklı yarı-iletken bir devre elemanıdır.

Diyotlarda akımın geçişi anottan katoda doğru idi. Aynı durum LED’ler için de geçerlidir. Tek fark, LED’lerde iletim gerçekleştiğinde ışık yaymasıdır. LED’in yapısı, devre üzerindeki sembolü ve kutupları şöyledir:

LED’in Görevi Nedir, Nerelerde Kullanılır?

LED’in kimyasal yapısı yine diyot gibidir. Yapısında P-tipi ve N-tipi iki farklı yarı-iletken madde bulunmaktadır. Bu yarı iletken yapı sayesinde tek yönde elektrik akımı gerçekleşmektedir. Devre üzerinde tek yönlü akım geçişinin dışında, özellikle son yıllarda aydınlatma ve uyarı amaçlı sıkla kullanılmaktadır.

LED Çeşitleri Nelerdir?

LED’lerin kullanım alanları, kılıf tipleri şekilleri ve renklerine göre birçok çeşidi bulunmaktadır. LED’lerin bazı çeşitleri şöyledir:

Standart LED’ler

Standart LED dediğimiz LED’ler en bilineni olan ve elektronik devrelerde sıkça kullanılanlardır.  5mm LED’ler buna örnektir. Birçok farklı renkte olanları da bulunmaktadır. Direnc.net stoklarından 3mm LED5mm LED ve 10mm LED olanlarına buradan erişebilirsiniz.

RGB LED’ler

RGB LED’ler, kırmızı (Red), yeşil (Green) ve mavi (Blue) renklerde ışık yayan tek bir LED’tir. 3 farklı LED’in tek bir pakette birleştirilmiş halidir.

Infrared (Kızılötesi) LED’ler

Kızılötesi ışığı insan gözü algılamamaktadır. Bu sebeple uyarı/ikaz işlemlerinde kullanılmamaktadır. Kızılötesi LED’ler daha çok TV, müzik seti vs. uzaktan kumandalarında ve gece görüş özelliğine sahip kameralarda kullanılır.
Power LED’ler

Power LED’ler, (0.5 Watt ve üstü) yüksek güç değerine sahiptir. Bu LED’ler daha çok aydınlatma amaçlı kullanılmaktadır. Yüksek güç değerlerinde çalışmaları sebebiyle, ısınma problemi ile karşılaşmak mümkün. Bu sebeple soğutucu çözümler geliştirmek gerekmektedir.

SMD LED’ler

SMD LED’ler, devre kartlarının yüzeyine lehimlenerek kullanılır. Ölçü değerine ve kullanım amaçlarına göre bir çok çeşidi bulunmaktadır.

SMD LED’lerin kılıf tipi tıpkı SMD dirençlerde ve SMD kondansatörlerde olduğu gibi genellikle en-boy (mm) değerine göre sınıflandırılır:

Şerit LED’ler

Şerit LED’ler esnek PCB zemin üzerine SMD tipte LED’lerin sıralandığı LED’lerdir. 12V gerilimde çalışmaları için uygun dirençlere de sahiptir. Böylece bir güç kaynakları ile kolayca çalıştırılabilirler. Şerit LED’ler genellikle tek renkte LED’lerden oluşur.

Öte yandan WS2812 entegreli adreslenebilir LED’ler de bulunmaktadır. Böylece her bir LED’in rengi ve parlaklığı ayrı ayrı kontrol edilebilir.

Direnc.net mağazamızdan LED ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar