Hall Etkisi (Hall Effect) Nedir? Hall Effect Sensörleri ve Kullanım Alanları

 

Hall Etkisi (Hall Effect) Nedir? Hall Effect Sensörleri ve Kullanım Alanları

Hall Etkisi Nedir?

Akım geçen bir iletken, bir manyetik alana konulduğunda akıma ve manyetik alana dik yönde gerilim farkı ortaya çıkar. Bu ölçülebilir gerilim farkını, 1879 yılında Amerikalı fizikçi Edwin Hall keşfetmiştir. Bu keşiften ötürü bu gerilim farkına Hall Etkisi (Hall Effect) denir.

Hall Etkisi Olayı

Hall Effect prensibine göre çalışan bir çok elektronik cihaz uygulamaları bulunmaktadır. Konum algılama, manyetik sensörler, hız yada yönlü hareketler bu uygulamadan bazılarıdır. Hall Effect prensibiyle çalışan cihazların temassız çalışmaları, düşük bakım maliyetleri, fiziki şartlara karşı dayanıklı olmaları sebebiyle önemli avantajlar sağlamaktadır.

Hall Effect Kullanım Alanları

Hall effect sensörleri endüstriyel anlamda geniş kullanım alanlarına sahiptir. Cismin konumunu, uzaklığını veya dönüşünü algılayabilme imkanı sunar.

Hall Effect sensörleri manyetik etkiyle anahtarlama yapabilir. Manyetik alan ölçümlerinde de kullanılır. Hall Effect sensörlerine örnek olarak Sıvı Akış Sensörleri, Akım Sensörleri, Manyetik Sensörler ve Basınç Sensörleri’dir.

Hall Effect Sensörleri için manyetik etkiye göre direnç değeri değişen sensörlerdir, tanımını yapabiliriz. Hall Effect Sensörü görüntüsü şöyledir:

Hall Etkisi Sensörü

Sıvı Akış Sensörleri, bakır gövdeli, içinde rotor ve hall effect sensörü barındıran bir üründür. Su bu sensörün içinden akmaya başladığında rotor dönmeye başlar ve hall effect sensörü rotorun dönüş hızına göre sinyal üretir. Su dağıtıcısı veya kahve makinası gibi alanlarda su akışını kontrol etmek için kullanılabilir. Standart bir Su Akış Sensörü görüntüsü şöyledir:

Hall Etkisi Ürünü

Akım Sensörleri, AC ve DC akımlarının ölçümü yapabilmektedir. Bu sensör, akım ölçümünü gerçekleştirirken Hall Effect prensibini kullanır.

Hall Etkisi Modülü

Direnc.net stoklarında yer alan Hall Effect prensibine göre çalışan; Hall Effect Sensörleri’ne buradan, Sıvı Akış Sensörleri’ne buradan, Akım Sensörlerine buradan ulaşabilirsiniz.

0 Comments