Advertisement

Responsive Advertisement

GPS Nedir? Yapısı ve Kullanım Alanları

 GPS Nedir?

GPS, ‘Global Positioning System’ yani Global Konumlandırma Sistemi anlamına gelir. Daha geniş bir tanımlama yapmak gerekirse GPS, kullanıcıların dünyanın her yerinde, günün 24 saati, tüm hava koşullarında tam konumlarını, hızlarını ve zamanlarını sağlamalarına olanak tanıyan uydu tabanlı bir navigasyon sistemidir.

gps uydu

ABD Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen GPS teknolojisi, temelde askerlere ve askeri araçlara yardım etmek amacıyla tasarlanmıştı. Hatta GPS ilk kez Körfez savaşları sırasında kullanıldı. Ancak birkaç yıl sonra GPS, alıcısı olan herkes tarafından kullanılabilir oldu. GPS, çoğumuzun bir konumdan başka bir konuma ulaşmak için kullandığı yaygın bir  sistemdir.

GPS Sistemlerinin Yapısı

GPS sistemleri, sürekli olarak radyo sinyalleri biçiminde kodlanmış bilgiler gönderen bir uydu ağının birleşimidir. Daha sonra alıcı sinyalleri alır ve uydulardan gelen bilgileri yorumlayarak dünyadaki konumu doğru bir şekilde tespit eder. Bu uydu sistemi, Dünya yüzeyinden yaklaşık 20.000 kilometre yükseklikte bulunan 29 uydudan oluşur.

gps uyduları

GPS uyduları, 6 dünya merkezli yörünge düzleminde bulunur ve 14.000 km/saat hızla hareket eder. GPS cihazı önce 3 ila 4 uydu ile bağlantı kurar. Bundan sonra GPS uydusu, alıcının konumunu içeren bir mesaj yayınlar. GPS alıcısı, üçgenleme adı verilen işlemi kullanarak tam konumu hesaplamak için farklı uydulardan bir grup mesaj alır. GPS uyduları, yayın için engelsiz bir görüş hattına ihtiyaç duyar. Dolayısıyla bu teknoloji sadece iç mekanlarda değil, geniş bir alanda kullanım için de uygundur. Orada bazı cihazlar yakındaki baz istasyonları ve açık kaynaklı Wi-Fi sinyallerini kullanır. Daha sonra teknoloji LPS (Yerel Konumlandırma Sistemi) olarak adlandırılır ve GPS’in yerini alır.

GPS Teknolojisinin Kullanım Amacı ve Alanları

GPS teknolojisinin kullanım amacını kabaca beş başlıkta toplayabiliriz. Bunlar şu şekildedir:

Konum: GPS yardımıyla nesnenin tam konumunu bulabiliriz.

Navigasyon: GPS yardımı ile bir lokasyondan diğer bir lokasyona gidebiliriz. GPS teknolojisi aynı zamanda taşımacılık yönetimi ve geminin rıhtımlarda nefes alması için de faydalıdır.

İzleme: GPS yardımıyla hız, mesafe, konum gibi nesne hareketlerini izleyebiliriz.

Haritalama: GPS ayrıca Dünya haritalarının oluşturulmasına da yardımcı olur.

Zamanlama: GPS ayrıca hıza ve nesne hareketine bağlı olarak varış yeri ölçümüne ulaşmak için tahmini süreyi sağlar.

GPS teknolojisi, araçların ve kişilerin izlenmesi için oldukça kullanışlıdır. GPS izleme çoğunlukla polis, ambulans, itfaiye servisi ve toplu teslimat görevlisi tarafından kullanılır. Taşınabilir bir cihaz olan GPS cihazı, kullanıcıların bir nesnenin tam konumunu izlemesine imkan sağlar. Bu cihazlar bilindiği üzere en çok ambulans, tren, uçak, araç, takip sistemlerinde kullanılmaktadır.

gps takip sistemi

Takip cihazları araç içi navigasyon sistemlerinde kullanılırken, GPS navigasyon sistemleri sürücülere dijital bir harita üzerinde konumlarını göstermekte ve ayrıca bir varış noktası için sürüş talimatları ve yön vermektedir. Gelişmiş özellikli GPS izleyicileri, bir aracın mevcut konumunu ve yolculuk geçmişini izlemek için GPS teknolojisini kullanır.

direnc.net stoklarında yer alan GPS teknolojisi ürünlerine buradan ulaşabilir, temin ederek projelerinize GPS özelliğini kazandırabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar