Arduino Uno Fiyatı, Satışı ve Hakkında
İtalyanların ürünlerine marka olarak numara verme alışkanlıkları vardır. İtalyanca’da “bir” anlamına gelen Uno, Arduino‘nun daha sonra çıkacak olanlara referans oluşturacak ilk ürününün adı olmuştur. Arduino, gücünü üzerindeki ATmega328 işlemciden alıyor.
ATMEL firmasının AVR serisinden çıkan 8 bitlik bir işlemci olan Atmega328, RISC mimarisi ile üretilmiştir. UNO, neredeyse bütün yapısal üstün özelliklerinin temelini AVR mikrodenetçisinden alıyor. Bu durumda ilk akla gelenler üstün güç tasarrufu ve donanımsal seri iletişim özellikleridir. Bu özellikler, AVR serisi mikrodenetçilerin, Arduino öncesinde ve ondan bağımsız olarak ün kazanmasına neden olan faktörlerdendir.
AVR işlemciyi PIC‘in 8 bitlik giriş seviyesi işlemcileri ile kıyaslamak mümkün. Bazı açılardan biri diğerine biraz daha üstün gelse de aralarında belirleyici bir fark bulunmuyor. Yalnızca Assmebler ile programlama yapmak isteyenler için AVR serisi bir işlemci ile çalışmanın daha sorunsuz olacağını hatırlatalım. Çünkü, bu işlemcilerde bellek yönetimi için memory bank yöntemi kullanılmıyor, dolayısıyla hafıza yönetimi PIC‘e göre daha kolay.
Arduino UNO, gömülü kartlar arasında, düşük, orta ve güçlü diye tanımlayabileceğimiz bir performans sunuyor. Bununla birlikte, çok fazla işlemci gücü gerektiren uygulamalar hariç, UNO ile inanılmaz çeşitlilikte uygulamalar geliştirmek mümkün. Tüm bu esnekliği Arduino Shield adı verilen modüller sağlıyor. Arduino Shield’lerin bazıları sensör, bazıları aktuatör özellikleri sağlarken, bir grup Shield ise iletişim sağlamak için kullanılıyor. UNO gibi temel özelliklere ağırlık veren bir platform düşük tüketimli, düşük fiyatlı ve makul performanslı bir temel sistemden, üst üste eklenen bu Shield’ler sayesinde yetenekli cihazlara dönüşebiliyor.
Arduino UNO‘nun yazılım desteği, açık platform olması sebebiyle günden güne genişletilebilen, yenilenebilen, hataları ise düzeltilerek genişleyen bir geliştirme ortamına sahip. Bu nedenle Arduino‘nun en önemli kullanıcı gruplarından birini öğrenciler oluşturuyor. Dolayısıyla bu platform stabilite, hatasızlık gibi endüstriyel öncelikler yerine, pratiklik, aktarılabilirlik gibi onlara daha çok hitap eden özellikler göz önüne alınarak gelişiyor.
Arduino’ da yazılan programlara sketch adı veriliyor. Yazılan sketch‘ler Arduino Derleyici‘de derlendikten sonra çalıştırılacağı karta yükleniyor. Arduino platformunun en önemli özelliklerinden biri de çok geniş donanım desteğidir. Gerçekten de piyasada bulabileceğiniz hemen her türlü dijital ya da analog aksesuar, Arduino UNO tarafından destekleniyor. Bu desteği, kolayca yüklenebilen kütüphaneler sayesinde elde etmek mümkün. Bu kütüphanenin desteği ile, bir ürünü bulup, özelliklerini anlayıp, ne iş için kullanılacağını tespit ettikten sonrası, Arduino platformunda dakikalar içerisinde gerçekleşiyor.
Arduino ile bir şeyler üretmek yazılım ve donanım haricinde hayal gücüne bağlı. Arduino ürünlerinin tamamına buradan, shield ürünlerine ise buradan ulaşabilirsiniz. Arduino Uno ile yapılan işlere biraz göz gezdirmek için ise buradan yardım alabilirsiniz.
0 Yorumlar