Advertisement

Responsive Advertisement

Arduino Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kurulur? Arduino Dersleri #1

 

Arduino Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kurulur? Arduino Dersleri #1

Arduino nedir ne işe yarar

Arduino Nedir? Ne işe yarar? Avantajı Nedir?

Arduino Nedir? Arduino en temel haliyle elektronik projeler için bir elektronik geliştirme kartıdır. Arduino’nun kendine ait bir yazılımı vardır. Bu yazılım sayesinde uyumlu elektronik komponentler, sensörler ve modüller ile elektronik devreler kurulabilir, projeler geliştirilebilir ve prototipler üretilebilir.

Arduino Nedir? Arduino Uno Nedir?

Arduino Avantajları

Hemen her elektronik devre bazı temel fonksiyonlara ihtiyaç duyar. Arduino tüm bu fonksiyonları içinde barındıran bir kart olduğu için projenin asıl amacına daha fazla odaklanılmasını sağlar.

Bu sayede her devrede yapılması gereken temel işleri tekrar tekrar yapmadan prototip geliştirmeye, proje üretmeye hız katar

 

Arduino Nedir? Kısaca:

Arduino’ nun farklı ihtiyaçlara hitap eden çeşitli modelleri vardır. Biz en çok kullanılan Arduino Uno modeli üzerinden anlatım yapıyoruz.

Arduino Uno’nun DIP ve SMD gibi iki farklı mikrodenetleyicisi olan tipi vardır. Bunun haricinde ise üretici farklılığı bulunan Orjinal ve Klon şeklinde tabir edilen türleri vardır. Orjinal Arduino Modelleri direkt olarak Arduino firması tarafından üretilir.

Klon Arduino Modelleri ise açık kaynak dosyalarından faydalanılarak diğer üreticiler tarafından genelde düşük maliyetli olması göz önünde bulundurularak üretilen modellerdir.

Arduino Uno Dip vs SMD Farkı

Orjinal ve Klon arasında işlevsel açıdan hiçbir fark yoktur. Sadece bazı SMD modellerinde USB üzerinden iletişimin sağlanabilmesi için CH340 Driver kurulumu gerekir.

 

Arduino İletişimi Nasıl Sağlanır?

Arduino, iletişimini üzerinde bulunan pinler aracılığı ile sağlıyor. Bu pinler ile kontrol edebileceğiniz çok sayıda sensör, motor, ekran ve modüller vardır. Bu pinlerin kontrollerini Ardino’nun USB girişi aracılığı ile atacağımız kodlar üzerinden yapıyoruz.

Arduino Pinleri - Pinout

Arduino Üzerindeki Ledler

Arduino’da dahili olarak 4 adet led bulunur.

  1. On
  2. L
  3. Tx
  4. Rx

Arduino Üzerindeki Led - Işıklar - L Harfi - TX Işığı - RX Işığı - ON Led

Arduino On Ledi Arduino2nun açık olduuğunu gösteren leddir.

Arduino L Ledi işlevini bizim belirleyebildiğimiz, Arduino Uno modellerinde varsayılan olarak 13.Pin üzerinden çalışan bir leddir.

Arduino TX Ledi Arduino’nun pinler üzerinden diğer komponentlerle iletişim halinde olduğunu gösteren ledlerden biridir. TX ledi Transmitter yani Verici anlamındadır. Bu led, Arduino’dan dışarıya veri gittiğinde yanar.

Arduino RX Ledi Arduino’nun pinler üzerinden diğer komponentlerle iletişim halinde olduğunu gösteren ledlerden biridir. RX ledi Receiver yani Alıcı anlamındadır. Bu led, Arduino’ya dışarıdan veri geldiğinde yanar.

Arduino Resetleme

Reset Butonu, Arduino UNO(Diğer Arduino Modellerinde de aynı şekildedir)’ da USB Güç girişinin yanında yer almaktadır.

Arduino Resetleme - Arduino Reset Butonu Ne İşe Yarar?

Arduino Reset Butonu ne işe yarar?

Arduino’yu Yeniden başlatmak için kullanılır. Arduino, içine yeni bir program atılana kadar, daha önce atılan programı enerji verildiği sürece çalıştırır. Her reset işlemi Arduino’yu ve içerisinde yer alan programı yeniden başlatır.

 

Arduino Program Yükleme Nasıl Yapılır?

Arduino’ya program yüklemek için Arduino IDE yazılımını kullanmak gerekir. Bu yazılımı Arduino’nun sitesinden indirebilirsiniz. (Dilerseniz Arduino Program İndir linkini de kullanabilirsiniz)

Arduino’yu bilgisayarımıza bağlamak için USB kablosuna ihtiyaç duyarız, daha sonrasında ise IDE yazılımı aracılığı ile programlamaya başlayabiliriz.

Arduino USB Bağlantısı Nasıl Yapılır?

 

Arduino Pin Tanımlama Nasıl Yapılır?

Veri Gönderme yani çıkış ve Veri Alma yani giriş işlemleri Pinler aracılığı ile yapılır. Veri göndermek istediğimiz pini çıkış olarak, veri almak istediğimiz pini ise giriş olarak ayarlamamız gerekir.

Arduino Pinmode Komutu Nedir? Arduino Pin Tanımlama

Pinler üzerinden bağlı olan sensör veya modüllerle iletişim sağlanabilir. Ancak aynı pin üzerinden aynı anda hem giriş hem çıkış yapılamaz.

 

Arduino Analog ve Digital Sinyal Farkı Nedir?

Arduino’da pinler üzerinden Çıkış ve Giriş yaparken analog ya da dijital sinyalleri kullanırız.

Dijital sinyaller Evet ve Hayır mantığı(Lojik 1 ve Lojik 0) ile çalışır. LOW komutu Hayır, HIGH komutu ise Evet’i temsil eder. Elektronik olarak ise LOW komutu 0V, HIGH komutu 5V gönderir.

Dijital çıkış işlemi DigitalWrite komutu ile yapılır, Dijital giriş işlemi de DigitalRead komutu ile yapılır.

AnalogWrite Komutu

Analog sinyaller ise 0 ve 5V arasında herhangi bir değerde olabilir. Fakat Arduino üzerinden direkt olarak analog sinyal alınamadığı için analog sinyali taklit eden dijital sinyaller kullanılır. Bu sinyallere PWM yani Pulse Width Modulation ismi verilir. PWM 0 ve 255 arasında toplamda 256 adet değer alabilir. 0-5V aralığını 256’ya bölünmüş olarak düşünebiliriz.

PWM Nedir? Dijital ve Analog Sinyal Arasındaki Fark

 

Örnek olarak 3. pinden analog çıkış sağladığımızı düşünelim. Bu durumda analogWrite(3,255) %100 yani 5V gönderir, analogWrite(3,127) ise %50 yani 2.5V gönderir. Göndermek istediğiniz veya aldığınız değerleri bu şekilde hesaplayabilirsiniz.

AnalogWrite Komutu

Arduino PWM Pinleri

Arduino’nun tüm pinleri analog sinyal yani PWM uyumlu değildir. PWM sadece analog uyumlu olan 3,5,6,9,10 ve 11 numaralı pinler üzerinden çalışır.

Arduino PWM Pinleri Nedir? Hangileridir?

Peki bu noktadan sonra Arduino Nedir? Bu giriş bilgilerinin ardından artık Arduino bir başlangıçtır. Aklınıza gelen bir elektronik projenin ilk adımıdır. Arduino gerçekten hızlı öğrenmek için ideal yoldur.

Arduino Eğitimine Hemen Başlayın!

Arduino Dersleri serimize Arduino Nedir? ile başlamayı uygun bulduk. Seriyi hem Youtube‘da hem de Direnc.net Blog sayfamızda devam ettireceğiz. Sosyal medyada bizi takip edin! Bildirimleri açarsanız en güncel içeriklerden hemen haberdar olabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar