Advertisement

Responsive Advertisement

Arduino Buton ile Led Yakmak

 

Arduino Buton ile Led Yakmak

arduino-dersleri-arduino-buton-ile-led-yakmak

Arduino Buton ile Led Yakmak

Düğmeler / Anahtarlar / Butonlar, basıldığında bir devredeki iki noktayı birbirine bağlar. Arduino Buton ile Led Yakmak örneğinde, düğmeye bastığınızda pin 13’e bağlı Arduino’nun üzerindeki dahili LED’i yakar.

Pull-up ve Pull-down direncin konumlandırılmasına göre, devrenin aldığı isim olarak düşünebiliriz.

Öncelikle, breadboard’a 3 adet jumper kablo bağladık. İlk iki kablo breadboard’da besleme ve toprak referanslarına ortak erişim için iki uzun dikey sıraya bağlanır.

Üçüncü tel ise Pin 2’den butonun bacağına gider. Butonun aynı ayağı Pull Down direncinden (10K ohm kullandık) toprağa bağlanır.

Buton basılmamışken, butonun iki ayağı arasında bağlantı yoktur, bu yüzden pin Pull Down(aşağı doğru çekme direnci ile) toprağa bağlanır. Böylece led yanmadığı için devrenin bu durumunu mikrodenetleyici(Arduino) LOW-0 olarak okur.

Butona basıldığında (kapatıldığında) iki bacağı arasında bir bağlantı kurulur, böyle Pin 13’e 5 Volt gider ve led yanmaya başlar. Devrenin bu durumunu Mikrodenetleyici  HIGH-1 olarak okur.

Bu devre kurulumu Pull Down olarak adlandırılır.

Pull Up devre kurulumu yapmak için bu devreyi ters yönde bağlayarak, girişi yüksek tutan HIGH-1 (pull-up) düğmeye basıldığında LOW-0 olacak şekilde bağlayabilirsiniz. Bunun sonucunda LED başlangıçta yanıyor iken (devreye ilk enerji verildiğinde) butona basıldığında söner.

 

Arduino Buton ile Led Yakmak – Neden Direnç Kullanılır?

Buton ile toprak arasındaki direncin (çekme yada itme pull up veya pull down) kullanılmasının nedeni mikrodenetleyici pininin kararsız durumda kalmamasını sağlamaktır.

arduino-buton-ile-led-yakmak-devre-sema

 

Aradaki direncin olmadığı durumu düşünelim, butona basıldığında +Vcc ile toprak referansımız arasında kısa devre oluşacak ve buradan mikrodenetleyicinin pinine kararsız ya da sürekli değişken bir değer gitmesi yani rastgele yüksek veya düşük (HIGH veya LOW) değerlerin okunması söz konusu olur. Bu durumun oluşması direnç kullanılarak engellenir.

 

Arduino Eğitimine Hemen Başlayın!

Arduino Dersleri hem Youtube‘da hem de Direnc.net Blog sayfamızda! Sosyal medyada bizi takip edin! Bildirimleri açarsanız en güncel içeriklerden hemen haberdar olabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar