7 Segment Display Nedir? Yapısı ve Kullanımı

7 Segment Display Nedir?

Elektronik cihazlarda sıkça kullanılan 7 segment display görüntüleyicisi 0’dan 9’a kadar rakamları ve bazı özel karakterleri anlaşılır şekilde gösteren bir bileşendir. Kullanılan bazı 7 Segment Display ekranlarından bazıları şöyledir:

7 segment display görüntüleyici çeşidi

7 segment display ekranların her bir hanesinde (dijit) 7 tane LED bulunmakta ve bu LED’lerin katot kutupları ortak ise bu displayler için ‘Ortak Katot Display’ denilir. LED’lerin anot kutupları ortak ise bu displaylere ‘Ortak Anot Display’ denilmektedir. Diyotların Anot-Katot kutup gösterimi şöyledir:

7 segment display görüntüleyici ortak anot katot

7 segment display iç yapısını gösteren yukarıdaki görselde dikkat edildiği üzere her bir LED için bir isim belirlenmiştir. LED’lere sırasıyla a,b,c,d,e,f,g, dp adları verilmiştir. Öte yandan diyotların Anot-Katot uçlarını şöyle idi:

diyot anot katot

7 Segment Displayler Nasıl Kullanılır?

7 segment displayleri işlevli bir şekilde kullanabilmek için mikrodenetleyiciler kullanılır. Böylece istediğimiz değeri displayde gösterebiliriz. Arduino ile de bunu gerçekleştirebilmemiz mümkün. Aşağıdaki görselde 4511 entegresi ile ortak katot bir 7 Segment Display bağlantısı sağlanarak display sürülmektedir:

7 segment display 4551 entegre bağlantısı

Burada 4511 entegresinin 4 adet giriş pinine ikili sayı sisteminde sayısal giriş yapılıyor. Şimdi aşağıdaki tabloya bakalım. Diyelim ki, görüntüleyeyicide 5 rakamını göstermek için D-C-B-A pinlerine sırasıyla lojik olarak 0-1-0-1 değerleri verilir. 4511 entegresi böylece kodlanan 4 biti çıkış pinlerinden a,c,d,g ve f uçlarını lojik-1 yapacaktır. 4511 entegresine ait doğruluk tablosu ise aşağıda yer alan görselde verildiği şekildedir:

7 segment display görüntüleyici tablo desimal

Direnc.net stoklarında yer alan 7 segment display görüntüleyicilerine buradan ulaşarak, projelerinizde yer verebilirsiniz.