Advertisement

Responsive Advertisement

Optik Disk Sürücüleri

 Verileri okuma ve yazmanın özel bir ışık sistemiyle gerçekleştirildiği optik depolama birimleridir. Bunları okuyan araçlara ise optik sürücüler denir.

Üç temel optik disk türü vardır. Bunlar; CD (compact disk), DVD (digital versatile disk / dijital çok yönlü disk) ve BluRay (mavi lazer teknolojili disk) dır.

CD-ROM ve CD-Writer sürücüleri

CD-R bir kere yazılabilir ve üzeri kayıt yapılamaz ve silinemezken CD-RW tekrar tekrar üzerine kayıt yapılabilir. Günümüzde en çok kullanılan CD-R ler ve CD-RW’ler 700 MB kapasitesine sahiptir. Kalınlıkları 1.2 mm dir.
CD-ROM veya CD-writer’ın okuma yazma hızları üzerindeki “x” çarpanıyla ifade edilir. “x” bu donanım birimi için 150 KB/s anlamındadır. Her CD-writer için üç adet hız değeri vardır bunlar; boş CD yazma hızı, tekrar yazma hızı ve okuma hızıdır. Yazma hızı, her zaman okuma hızına eşittir ya da ondan daha yavaştır.

Optik sürücüyü bilgisayara bağlamak için üç seçenek vardır. Eğer haricî olarak kullanılacaksa USB, dâhilî olarak kullanılacaksa IDE veya SATA ara birimleriyle bağlanabilir.
DVD-ROM ve DVD-Writer Sürücüleri

Veri kümeleri burada daha yakın ve daha küçük yapıya kavuşarak aynı büyüklüğe daha çok veri sığdırılmıştır. Tek katmanlı ve tek yüzlü DVD 4.7GB, çift katman çift yüz DVD diskler ise 17 GB veri depolayabilmektedir.
DVD diskleri üzerinde 16x veya 24x gibi rakamlar maksimum yazma hızını belirtir. Hız ifadesindeki “x” çarpanı DVD’ler için yaklaşık 1318 kilobayt değerindedir. DVD-RW’ler ise tekrar tekrar yazılıp silinebilen DVD çeşitleridir.
DVD parametrelerinde iki katmanlı için DVD-R DL (dual layer = çift katmanlı)tek katmanlı için DVD-R SL(single layer = tek katmanlı) ifadesi kullanılır. Tek yüzlü için “single sided“, çift yüzlü için “double sided” ifadeleri kullanılır.

Blu-Ray sürücüleri
Mavi lazer kullanarak diskler üzerinde daha hassas odaklama yapabilmektedir.
Blu-ray’in de CD ve DVD’ye karşılık gelen türleri vardır. BD-ROM, dağıtımlar için sadece okunabilir biçimi,BD-R üzerine veri kaydedilebilir biçimi, BD-RE ise yeniden yazılabilir biçimi ifade eder.
Tek katmanda 27 GB, çift katmanda 54 GB veri depolayabilir.
Optik Okuyucu Montajı
Tüm CD, DVD ve Blu-ray sürücüler bilgisayar için aynı Şekil faktörüne sahiptir ve kasalardaki 5.25”(inç) standart yuvayı kullanır.
Sabit disklerdeki gibi PATA bir optik sürücü kullanıyorsanız jumper ayarlamalarını montaj öncesinde yapmanız önemlidir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar