Kablo ve Konnektorler, Ağ-Network oluşmasında temel öğelerden biridir.Kablosuz çözümlerin artan popülaritesine rağmen bilgisayar ağlarının çok büyük bir bölümü bağlantı için hala bir çeşit kablo kullanmaktadır. Kablo ve Konnektorler bilgi sayfamızda güncel ağ- networklerin kurulumlarında kullanılan  kabloların yapı ve özelliklerinden bahsedeceğiz. Bilgisayar Ağı-Network kurulumlarında kullanılan  kablo tipleri şunlardır:

Koaksiyel Kablo (Coaxial Cable): İnce (Thin Coax) ve Kalın (Thick Coax) olarak 2 türü vardır.

  • RG-8
  • RG-6 (Ağlarda kullanılmasa da bilmemiz gerekiyor.)
  • RG-58
  • Rg-59
  • Dolanmış Çift Kablo (Twisted Pair Cable)
    • Kaplamalı Dolanmış Çift (Shielded Twisted Pair-STP)
    • Kaplamasız Dolanmış Çift (Unshielded Twisted Pair-UTP)
    • ScTP (Screened Twisted Pair)
  • Fiber Optik Kablo (Fiber Optic Cable)
    • Tek Mod Fiberler (Single Mode Fiber-SMF)
    • Çoklu Mod Fiberler (Multi Mode Fiber-MMF)
    • Gradyan indisli fiber ( multimode graded-indexed )

    Bilgisayar Ağı-Network kurulumlarında  kullanılan  kablolarda kullanılan konnektörler :

  1. Koaksiyel Kablo (Coaxial Cable) Konnektörleri
    • BNC (British Naval Connector) konnektör
    • BNC T konnektör
    • BNC barrel connector
    • BNC terminator
  2. Dolanmış Çift Kablo (Twisted Pair Cable) Konnektörleri
    • RJ45
  3. Fiber Optik Kablo (Fiber Optic Cable) Konnektörleri
    • ST (Straight tip)
    • SC (Subscriber tip)
    • MT-RJ

    1. RJ-45 Konnektörler: 10 BASET ve 100BASETX kablolar RJ-45 konnektörleri ile sonlandırılır.Hub veya Switch üzerindeki porta takılarak güvenilir bir baglantı sağlar.
    2. BNC Koaksiyel Konnektörler: BNC kablo bağlantısı bilgisayarınız ile ağ arasındaki
    durumu LED’ler yardımıyla izlemenize olanak vermez. Kablonun açık uçlar 50 Ohm luk direnç ile sonlandırılır.
    3. RJ-45 Düz Portlar: Bunlar Hub ve Switch’lerde bulunan standart portlardr.Hub (veya switch) ile node arasında bağlantı bu portlardan sağlanır.
    4. RJ-45 Crossover Portlar:Ağ bağlantılarında merkezi bağlantı noktasından buna bağlı olan ekipmanlar arasında düz kablo kullanılır.Fakat ağ genişlemesi durumunda iki hub birbirine bağlayacağımız durumlarda crossover bağlantı kullanmamız gerekir.Bazı hub veya switch’lerde “crossover” bağlantı gerektirmeyecek extra port bulunur.
    5. BNC Portlar: 10 BASE2, koaksiyel kablo bağlantılar için kullanılır

    barrel_sasi

    Kategori 3 UTP = CAT3
    Kategori 3, 10 Mbps bandgenişliğindeki ağlarda kullanılır . 100 Mbps ağlarda kullanılamaz.
    9. Kategori 5 UTP =CAT5
    Kategori 5, 100Mbps band genişliğinde veri transferi yapabilen ağlarda kullanılır.10 Mbps ağlarda da sorunsuz çalışır fakat Kategori 3’ten biraz pahalıdır.İlerde 100 Mbps’e geçmek isteyen ağlar şimdiden Kategori 5 kablolama kullanabilir.

    Hub-Hub bağlantılar yerine switchlerden hub’lara gidilebilir, ve bu durum ağ performansını arttırır.10 Mbps veya 100 Mbps ağlar için hub’lar bulunmaktadır

    düz bağlantı ve kross bağlantı vardır. düz bağlantı bilgisayar-hub arasında kros bağlantı bilgisayar -bilgisayar veya hub- hub arasında kullanılır

    Mbps: Saniyede 10 milyon bit (Millions of bits per second)

    Local Area Network Bağlantıları, kullanılan network (ethernet) kartının ve kablo altyapısının hızına bağlı olarak önceleri BNC standartında, günümüzde ise UTP standartında yaygın olarak kullanılmaktadır. Önümüzdeki yıllarda standart haline gelecek olan fiber optik altyapı ise fiyatından dolayı henüz çok ciddi altyapılarda kullanılmaktadır. Size hala bazı yerlerde kullanılan BNC altyapısını kısaca anlatayım.

    BNC altyapısı, tüm ağda tek bir kablo kullanma şeklindedir. Yani kablo 1 numaralı bilgisayardan başlar, son bilgisayara kadar uzanır. Bundan dolayı YILAN’a benzetilir. Her bilgisayarın olduğu yerde kabloya BNC soket takılır. Kablonun en başına ve en sonuna da sonlandırıcı soketler takılır. Bu iki soket arasındaki toplam dİrenç 52 OHM olmalıdır.

    Avantajları:
    Tek bir kablo kullanıldığı için malzeme sarfiyatı minimum noktadadır. Ayrıca altyapının sağlamlığını test etmek zahmet gerektirmez. Kopuk nokta hemen tespit edilir.

    Dezavantajları:
    Hız oldukça düşüktür. 10Mbitlik hız bile tam olarak sağlanamaz. Yüksek performans isteyen ağ uygulamalarında sorun çıkarabilir. Ayrıca eğer kabloda kopma olursa bütün ağ kilitlenir. Yani bir makina ağı görmüyorsa hiçbiri görmez.

    UTP Sistemler
    BNC sistemlerin hız dezavantajını aşmak için, gönderilen ve alınan sinyallerin ayrı kanallardan yapılacağı , çok kablolu sistemler düşünülmüştür. Böylece içinde 8 adet kablo bulunan RJ-45 kabloların kullanıldığı UTP sistemler devreye girmiştir. Bu sistemin belirgin özelliği, HUB adını verdiğimiz ağ sinyal dağıtıcı ve düzenleyici aygıta ihtiyaç duymasıdır. Her makineden HUB’a bir utp kablo gelmelidir. Bu görüntüden dolayı bu sistem YILDIZ’a benzetilir.

    HUB’lar aslında aptal cihazlardır. Yalnızca gelen sinyalleri belli bir desibelde tutar ve yükseltirler. Üzerlerinde standart olarak 8-16-24-32 vs. LAN portları bulunur. HUB’ların daha akıllılarına SWICH adı verilir. Swichler neden akıllıdır birazdan CROSS bağlantıda bahsedeceğim.

    RJ-45 soketlerin bağlantı şekli şu standart sıralamayla yapılır. Aslında teorik olarak kablo renklerinin hiç bir önemi yoktur. Yani bir taraf hangi sıralama ile sıkıldıysa, diğer tarafında aynı sıralamada olması o kablonun sağlam çalışması için yeterlidir. Fakat cross yapılma durumunda sorun yaşanmaması için bir standart belirlenmiştir. Bu şöyledir:

    1 – TuruncuBeyaz
    2 – Turuncu
    3 – YeşilBeyaz
    4 – Mavi
    5 – MaviBeyaz
    6 – Yeşil
    7 – KahverengiBeyaz
    8 – Kahverengi

    CROSS Bağlantı
    UTP kablosu kullanark yalnızca iki makineyi HUB kullanmadan bağlayabiliriz. Bunun için uçlardan birini yukarıdaki standart şekilde, diğerini ise şu sıralamada bağlamalıyız:

    1 – YeşilBeyaz
    2 – Yeşil
    3 – TuruncuBeyaz
    4 – Mavi
    5 – MaviBeyaz
    6 – Turuncu
    7 – KahverengiBeyaz
    8 – Kahverengi

    Dikkat ettiyseniz, standart bağlantı ile tek farkı, yeşil ve turuncu grubunun yer değiştirmesidir. Yani 1 ve 2 numaralı ayaklar 3 ve 6 numaralı ayağa, 3 ve 6 numaralı ayaklar da 1 ve 2 numaralı ayağa gelmiştir. İşte bu basit denklemin karışmaması için renkler belli bir sıra ile standart haline getirilmiştir.

    Swichlerin Hublardan farkı ise, kabloyu ister cross bağlayın, ister normal bağlayın, cihazın bunu algılayıp, düzgün biçimde bağlantı kurmasıdır. Normalde HUB’lar cross kablo için yalnızca 1 port bulundurur (çoğu zaman bulundurmaz).

    UTP’nin Avantajları:
    Hız çok yüksektir. 10Mbit bağlantı için yalnızca 1,2,3, ve 6 numaralı ayaklar yeterlidir. tüm ayaklar düzgün ve ethernet kartları destekliyorsa 100Mbit’e kadar destekler.
    Kablolardan biri sorunlu ise bu diğerlerini etkilemez. Sistem çalışır.

    UTP’nin Dezavantajları:
    Her makine için ayrı bir kablo gerekir. Malzeme safiyatı fazladır.
    Tamiri kolay değildir. RJ-45 pensesi ve Tester gerektirir.
    Mutlaka HUB gerektirir

    KONNEKTÖR VE PORTLAR