Advertisement

Responsive Advertisement

SINIR ANAHTARI İLE MOTOR KONTROLÜ

 SINIR ANAHTARI İLE MOTOR KONTROLÜ

Devrenin Çalışması:

Bu devrede sınır anahtarı kullanılarak ileri ve geri son durumları belirlenmiştir.

İleri butonuna basıldığında I kontaktörü enerjilenir. Mühürlemesini yapar, Güç kontaklarını kapatır ve motor ileri yönde döner. Aynı zamanda G kontaktörünün önündeki kapalı kontağını açar ve Geri butonuna bassak bile bu açık kontaktan akım geçemez ve G kontaktörü enerjilenemez. Stop butonuna bastığımızda yada takoz SA2 sınır anahtarına bastığında I kontaktörünün enerjisi kesilir motor durur.

Geri butonuna basıldığında G kontaktörü enerjilenir. Mühürlemesini yapar, Güç kontaklarını kapatır ve motor geri yönde döner. Aynı zamanda I kontaktörünün önündeki kapalı kontağını açar ve ileri butonuna bassak bile bu açık kontaktan akım geçemez ve I kontaktörü enerjilenemez. Stop butonuna bastığımızda yada takoz SA1 sınır anahtarına bastığında G kontaktörünün enerjisi kesilir motor durur.

Motor ileri veya geri yönde çalışırken aşırı yüklendiğinde güç devresinde bulunan Aşırı Akım Rölesi atar ve kumanda devresi üzerinde bulunan AA kontağını açar, motor durur. Tekrar çalıştırabilmemiz için AA rölesini kurmamız gerekir.



Yorum Gönder

0 Yorumlar