Advertisement

Responsive Advertisement

3 FAZLI ASENKRON MOTORUN BUTON EMNİYETLİ DEVİR YÖNÜ DEĞİŞTİRİLMESİ

 3 FAZLI ASENKRON MOTORUN BUTON EMNİYETLİ DEVİR YÖNÜ DEĞİŞTİRİLMESİ

Devrenin Çalışması:

Üç fazlı Asenkron Motorların devir yönünü değiştirmek için motora giren RST fazlarından herhangi ikisinin yerini değiştirmek gerekir. Başka bir deyişle fazların sırasının değiştirilmesi gerekir. Bu işlem güç devresinde Geri kontaktörünün kontaklarının bağlantısı ile gerçekleşir. Bu kontakların çıkışlarına dikkat edilirse R ve T fazlarının yeri değiştirilmiştir. Yani faz sırası değiştirilmiştir. Buna göre I kontaktörü enerjilendiğinde Motor ileri yönde döner, G kontaktörü enerjilendiğinde geri yönde döner.

Bu devrede JOG butonları kullanılmıştır. Jog butonu; üzerinde hem kapalı, hem de açık kontağı bulunan butonlardır.

İleri butonuna basıldığında Geri butonunun kapalı kontağı üzerinden I kontaktörü enerjilenir. Mühürlemesini yapar, aynı zamanda güç kontaklarını kapatır ve motor ileri yönde döner. Stop butonuna bastığımızda I kontaktörünün enerjisi kesilir motor durur. Eğer stop butonuna basmadan Geri butonuna basarsak Geri butonunun kapalı kontağı açıldığı için önce I kontaktörünün enerjisi kesilir motor durur. Sonra Geri kontaktörünün açık kontağı kapandığı için G kontaktörü enerjilenir. G kontaktörü mühürlemesini yapar güç kontaklarını kapatır ve motor Geri yönde döner. Bu durum stop butonuna veya İleri butonuna basıncaya kadar devam eder.

Bu devrenin sakıncası motor ileri yönde dönerken geri butonuna çok hızlı basacak olursak güç devresinde I kontaktörünün kontakları açılamadan G kontaktörünün kontakları kapanabilir, bu durumda R ve T fazları birbiriyle çakışır ve fazlar arası kısa devre meydana gelir. Aynı durum geriden ileriye geçişte de meydana gelir.

Motor ileri veya geri yönde çalışırken aşırı yüklendiğinde güç devresinde bulunan Aşırı Akım Rölesi atar ve kumanda devresi üzerinde bulunan AA kontağını açar, motor durur. Tekrar çalıştırabilmemiz için AA rölesini kurmamız gerekir.



 

Yorum Gönder

0 Yorumlar