Advertisement

Responsive Advertisement

Raspberry Pi İçin Yeni Bir İşletim Sistemi Hedefi CircuitPython

 

Son yıllarda büyük popülerlik yakalayan Raspberry Pi ürünleri, tek kartlı bilgisayarlar (single-board computers) kategorisinde akla gelen ilk isimlerden. Sayısız projelerde büyük kolaylıklar sunan Raspberry Pi kartları, bilindiği üzere standart bir bilgisayardan pek bir farkı yok. SD karta yüklenen bir işletim sistemiyle kullanılan Raspberry Pi kartları yakın zamanda artık kullanışlı bir mikroişlemci olarak da kullanılabilecek.

MicroPython’ın Bir Türevi Olarak CircuitPython

Mikroişlemcileri Arduino ile değil de Python ile programlamak istediğimizde başvuracağımız uygulama MicroPython’dır. Python’un diğer yazılım dillerine nazaran kodlama kolaylığı sunduğunu biliyoruz. MicroPython’ın farklı bir türevi olan, programlama dili öğrenmeyi ve kullanmayı çok daha fazla kolaylaştıran, ayrıca Adafruit firması tarafından geliştirilen CircuitPython, donanım desteğiyle birlikte Python programlama dilinin rahatlığını ve işlevselliğini, mikroişlemcileri programlamaya da getirmektedir.

Yeni Bir İşletim Sistemi Hedefi CircuitPython

Tom’s Hardware’e konuşan Adafruit çalışanı ve CircuitPython Programlama Lideri Scott Shawcroft, Raspberry Pi Zero, Raspberry Pi 4 ve Raspberry Pi 400 gibi tek kartlı bilgisayarlara, CircuitPython’u bir işletim sistemi olarak tanıtmayı hedeflediklerini belirtti. Öncelikleri arasında bu projenin şimdilik yer almadığını söyleyen Shawcroft, “Eğer insanlar bu fikirden hoşlanırsa, o zaman gerçekleşmesine yardımcı olmaları için onları cesaretlendiririz. Daima daha fazla CircuitPython katılımcısı kazanmak istiyoruz. En önemli önceliğimiz CircuitPython üzerinde çalışan insanları desteklemek. Bu yüzden rehberlik etmekten ve her şeyi CircuitPython ile düzgün bir şekilde birleştirmekten memnuniyet duyarız” dedi.

CircuitPython, Raspberry Pi’de bir işletim sistemi olarak kullanılması durumunda birçok avantajlar sunacaktır. Normal bir Raspberry Pi’nin bir mikroişlemci gibi davranmasına, varsayılan programı anında başlatmasına, çalıştırmasına ve güvenli bir şekilde kapatma işlemine gerek kalmadan kapanmasına izin vermesi mümkün olacaktır.

CircuitPython Neden Bu Kadar Önemli?

CircuitPython için kısaca mikroişlemcileri programlamanın en kolay yoludur, diyebiliriz. CircuitPython, düşük maliyetli mikroişlemci kartlarında kodlamayı denemeyi ve öğrenmeyi basitleştirmek için tasarlanmış bir programlama dilidir. Kullanımı oldukça basittir. Bilinen tüm en iyi mikroişelmciler tarafından desteklenmektedir.

Bir dosya oluşturup, kodunuzu düzenliyorsunuz. Dosyayı kaydettikten sonra çalışmaya hazır. CircuitPython’da derleme yok, indirme yok ve yükleme yok. CircuitPython, kodlamayı yeni öğrenmeye başlayanlar için oldukça kolaydır. Kodunuz disk sürücüsünde bulunduğundan, istediğiniz zaman düzenleyebilir, ayrıca kolay deneme için birden fazla dosyayı etrafınızda tutabilirsiniz. Öte yandan CircuitPython dahili depolama, veri kaydetme, ses dosyaları oynatma ve başka şekillerde dosyalarla etkileşimde bulunma işlemleri için ideal bir çözümdür. Ayrıca geniş kütüphanelere sahiptir.

CircuitPython, Python programlama dilinin tüm harika özelliklerine donanım desteği de sunar. Python biliyorsanız, CircuitPython’u da kullanmaya buraya tıklayarak hemen başlayabilirsiniz.

Kaynak: Tom’s Hardware, Adafruit, Circuitpython.org

Yorum Gönder

0 Yorumlar