Raspberry Pi 4 vs Jetson Nano (NVIDIA) Karşılaştırmalı İnceleme
Merak Edilen Karşılaşma: Raspberry Pi 4 vs Jetson Nano
Bugün Raspberry Pi 4 vs NVIDIA Jetson Nano karşılaştırmasından bahsetmek istiyoruz.
Geliştirme Kartları dünyasının iki büyük oyuncusunu inceliyoruz. Hangi kart, hangi özellikleri ile öne çıkıyor? Hangi amaca daha uygun?
Öncelikle her iki kartın da kullanım amacına göre değerlendirilmesi gerektiğini belirterek karşılaştırmaya işlemciden başlayabiliriz:
Raspberry Pi 4 vs NVIDIA Jetson Nano: İşlemci
Raspberry Pi 4 Model B dört çekirdekli Broadcom ARM Cortex 72 işlemciye sahiptir ve 1.5GHz değerlerine sahiptir.
NVIDIA Jetson Nano ise dört çekirdekli ARM Cortex A57 işlemciye sahiptir. 1.43 GHz değerlerine sahiptir.
İşlemci hızı açısından değerlendirecek olursak bu karşılaştırmada Raspberry Pi’nin işlemcisi biraz daha öne çıkıyor.
Ram Bellek
RAM açısından her iki geliştirme kartında da düşük güç tüketen DDR4 teknolojisi kullanıldığını görmekteyiz. Raspberry Pi 4’ün 1GB – 2GB ve 4GB olmak üzere farklı RAM seçenekleri var. Jetson Nano da ise sadece 4GB Ram seçeneği mevcut.
Raspberry Pi 4 vs Jetson Nano: GPU Grafik İşlemci
Grafik işlemcilere geldiğimizde Raspberry Pi 4’te Broadcom VideoCore 6 (32-bit) kullanılırken, Jetson Nano da ise NVIDIA Maxvell üretimi olan 128 CUDA Çekirdeğini görüyoruz.
Aslında bu iki kart arasındaki en belirgin fark NVIDIA üretiminden de belli olacağı gibi Jetson Nano’nun daha güçlü bir GPU’ya, yani grafik işlemciye sahip olmasıdır.
Jetson Nano’nun Güçlü GPU’sunu göz önüne aldığımızda, modern yapay zeka algoritmalarını daha sağlıklı çalıştırabilmesi sayesinde kullanıcılar bu kartla segmentasyon ve dil işleme gibi yapay zeka yazılım geliştirme ortamlarını ve modellerini çalıştırabilirler.
Desteklenen Video Formatları
Her iki geliştirme kartı da 4K desteği sağlamaktadır. Raspberry Pi 4, 2 adet Mikro HDMI bağlantı girişi sağlar.
Jetson Nano da ise 1 adet standart büyük HDMI ve 1 adet Display port girişi bulunmaktadır. Her iki giriş de 60 FPS, yani saniyede 60 kare formatını desteklemektedir.
Ethernet Girişi
Raspberry Pi 3’e göre, Raspberry Pi 4’te Ethernet hızı Gigabit seviyesine yükseltildi. Jetson Nano’da da yine Gigabit seviyesinde Ethernet görülmektedir.
USB Girişleri
USB girişlerine gelecek olursak Raspberry Pi 4’te 2 x USB 3.0 ve 2xUSB 2.0 slotu mevcut.
Jetson Nano da ise 4x USB 3.0, 1x USB 2.0 Micro-B Usb girişi mevcuttur.
Kamera Portu ve Pinler
Kamera portu olarak her iki geliştirme kartında da MIPI CSI portları bulunur. Bu sayede Raspberry Pi uyumlu kameralar aynı zamanda Jetson Nano ile de kullanılabilir.
Ayrıca her iki geliştirme kartında 40 pinli GPIO ve 4-pin PoE header mevcuttur.
Depolama Birimi
NVIDIA Jetson Nano da Raspberry Pi 4 ve diğer birçok geliştirme kartı gibi depolama işlemi için Mikro SD seçeneğini sunmaktadır. SD Kart kullanan tüm geliştirme kartlarında yüksek hızlı SD kartların tercih edilmesi performansı önemli derecede etkilemektedir.
Raspberry Pi 4 ve NVIDIA Jetson Nano arasında USB 3.0 portu üzerinden bir SSD disk ile veri aktarımı test edildiğinde Raspberry Pi 4 saniyede 265.2 MB veri aktarırken, Jetson Nano’nun 288.4 MB veri aktarımı yaptığı görülmektedir:
Tabii ki burada kullanılan işletim sistemi, disk ve kablo kalitesi gibi faktörlerin de etken olduğunu hatırlatmak isterim. Şimdi de SD kart ile yapılan karşılaştırmayı görelim:
Güç Girişi
Jetson Nano Güç girişi için standart adaptör soketi kullanırken Raspberry Pi 4’te USB Type-C Kullanılmaktadır.
Jetson Nano bazı değerlerde Raspberry Pi 4’ün üzerinde gözüküyor. Ancak bunun temel nedeninin Jetson Nano’da özel olarak GPU performansının gözetilmesi olduğunu belirtebiliriz. Zaten bu fark her iki kartın fiyatlarına da yansımış durumdadır.
Jetson Nano’nun Raspberry Pi ile karşılaştırılması Single board computer yani tek kartlı bilgisayarlar dünyasında Raspberry Pi’nin en popüler geliştirme kartı olmasıdır.
Burada önemli bir ayrıntı olarak, donanımların desteklediği ve üreticinin önerdiği işletim sistemlerini kullanmanın daha sağlıklı olacağını belirtmeliyiz.
Raspberry Pi için Raspbian Linux Özelleştirmesi ve Jetson Nano için de NVIDIA tarafından sağlanan JetPack Linux Özelleştirmelerinden birini kullanmak önemlidir.
Özetleyecek olursak Raspberry Pi 4 daha genel amaçlı kullanımlar için uygun bir seçenek iken Jetson Nano daha yüksek GPU performansı gerektiren proje veya uygulamalarda maliyet farkını gözeterek tercih sebebi olabilir.
Karar sizin
Direnc.net adresinden Raspberry Pi 4 – 2GB / Raspberry Pi 4 – 4GB ve Jetson Nano Geliştirme Kiti ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.
Raspberry Pi ile ilgili içeriklerimiz hem Youtube‘da hem de Direnc.net Blog sayfamızda! Sosyal medyada bizi takip edin! Bildirimleri açarsanız en güncel içeriklerden de hemen haberdar olabilirsiniz.
0 Yorumlar