Nextion HMI Akıllı TFT LCD Ekranlar

Grafik Display ile uğraşanlar iyi bilirler; Önce ihtiyaca göre bir grafik ekran seçilir. Örnek olarak en basitinden Mavi veya Yeşil 128X64 Grafik Lcd Ekran olabilir. Boyutları 2-2,5 inç. Sonra mikro işlemci seçilir bu ekranı kontrol etmek için 10-11 pin gereklidir. Bir de touch takacaksak daha fazla pin gerekecektir.  Daha sonra programlama başlar bir iki grafik resim yükleyelim bir iki font tipi olsun demeye başladık mı hafıza yetmez, bir büyük işlemciye geçmek zorunda kalırsınız. Bir de bakarsınız ki astarı yüzünden pahalıya mal olmuş. Hele bir de ucuz diye Arduino için olan yüksek çözünürlüklü renkli ekranları ve Arduino kullandıysak sonuç felaket. Peki ya Nextion HMI Akıllı TFT LCD Ekranlar?

Burada Nextion ekranların devreye girmesi ile aslında; Arduino‘nun çıkması ile mikro işlemci tarafında yaşanan devrim gibi grafik ekranla yapılacak işlerde bir devrim niteliği taşıyor.

Kısa bir süre önce 128×64 monokrom ekranların alınabildiği rakamlara şimdi Nextion 2.4 inç Akıllı Ekran alınabiliyor!

Ne demek şimdi bu akıllı? Akıllı olması şu anlama geliyor. HMI-Human Machine Interface (insan makine arayüzü) olması için bir takım özelliklere sahip. Yani bir Ekran olması dışında touch (dokunmatik) yüzeye sahip. Eee bu, bunu akıllı yapar mı? Yapmaz tabii ki fakat, aldığı dokunmaları başka bir işleve çevirebiliyorsa, bazı verileri işleyip ekranda sonuç gösterebiliyorsa – yani daha doğrusu üzerinde direkt program yazılabiliyor ve bu programlar doğrultusunda kendi başına kararlar alıp çalışabiliyor ise buna akıllı diyebiliriz.

Nextion ekranlar, Arduino veya başka mikroişlemciler ile Seri port üzerinden haberleşme yaparak bir yığın iş yaptırabilirsiniz. Bunun için internette de sayısız örnek var. Şimdiden mikro işlemcide 10 pin tasarruf yaptık bile. Bu yazımda ben bunlara değinmeyeceğim. Zira bu ekranların daha vurucu özellikleri var.

Tipine göre özellikleri değişmekle birlikte, yeni bir proje başlatıldığında görüldüğü gibi BASIC tiplerinde 48MHz ARM işlemci 4MB veya 16MB FLASH 3,5KB ram bulunmakta.

2

ENHANCED tiplerinde ise 48MHz – 108MHz Arm işlemci 16MByte veya 32MByte arası FLASH 3,5 veya -8KByte Ram bulunmaktadır. Bu fark görüldüğü gibi model numarası içinde bulunan ‘T’ veya ‘K’ harfi ile ayrışmaktadır.  Bu da Ekranın arkasındaki logonun altıda yer alan model numarasında görülmektedir.

Bu ekran görüntüleri nerede çıkar?

Nextion editör de Yeni proje başlatıldığında bu ekranı göreceksiniz ve uygulamayı yapacağınız model seçilir. Görüldüğü gibi ‘Intelligent’ – AKILLI model hala geliştirme aşamasında. Forumlardan aldığım bilgi, aşağıda vereceğimiz örneklerde de kullanılabilecek özellikler eklenecek. Fakat bu özelliklerin ne olacağı henüz net değil dolayısı ile bazı özellikleri beklemek yerine programlama ile gerçekleştirmek kendi faydamıza olacaktır.

Şimdi bu farkı anladık ta bize faydası ne?

Bunları şurada bir iki noktaya da baktıktan sonra anlayacağız.

Ekranın arkasında bakıldığında bir saat ve 1K’lık EEPROM bulunuyor. Birde yan tarafında bir kilitli konektör var.

10 pinli bu konektöre dikkatlice bakıldığında IO_0.. IO_7 yazmakta yani ekranımızın 8 adet IO pini var.

Şimdi de 8 pin kâra geçtik 🙂

Komut sayfası incelendiğinde bu pinlerin PWM olarak ta kullanılabileceği belirtilmiş.

Buradan inceleyebilirsiniz.

Ancak bunlar ve bu özellikler ENHANCED (genişletilmiş)  modelinde kullanılabiliyoruz.  Peki, nedir bu Enhanced mode?

ENHANCED mode (veya model), Ekran IO portları, Saat, PWM özellikleri ile kendi başına, yardımcı bir işlemci gerektirmeden bir mikro işlemci veya Arduino gibi çalışabiliyor.

Bir iki örnek verelim.

Bir alarm saati, Alarm için IO portuna transistor yardımı ile bir buzzer ve ekranın arkasındaki yuvaya pil takıp,  biraz programlama ile alarm saati yapılabilir.

Uzun süreli zaman rölesi veya röleleri IO portuna bağlanarak gerçekleştirilebilir.

Ekranda ‘slider’ ve bir mosfet yardımı ile 8 kanal LED dimmer bir başka örnek

Tüm bu örneklerdeki son veriler EEPROM’a kaydedilerek bir kesinti sonrası işlemin kalındığı yerden devam etmesi sağlanır. Tüm bu örnekleri, dış işlemci gereksinimi olmadan gerçekleştirmek mümkün.

Biraz ileri gidersek IO portlarında çalışacak bir I2C protokolü yazıp sensör bile okumak mümkün.  Bunu gerçekleştirdiğimiz zaman bir çok sensör kullanabilir böylece mikro işlemci kullanmadan kontrol işlemlerini bir ekran ile gerçekleştirmiş oluruz. Örnek:  Isı kontrolü, Fan Kontrolü, Motor kontrolü.

Gelecek yazımızda böyle bir örneği detayları ile anlatacağım.

 

2.4 inç HMI Akıllı Dokunmatik TFT LCD Ekranı incelemek için https://www.direnc.net/24-inch-hmi-akilli-dokunmatik-tft-lcd–it-0009 adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bütün LCD ve Display ürünlerini incelemek için https://www.direnc.net/lcd-ve-display adresini ziyaret edebilirsiniz.

Itead Nextion Ekranları incelemek için https://www.direnc.net/akilli-tft-lcd-display adresini ziyaret edebilirsiniz.

Nextion GPIO Özellikli Ekranları incelemek için https://www.direnc.net/nextion-gpio adresini ziyaret edebilirsiniz.

Nextion 32MB Bellekli Ekranları incelemek için https://www.direnc.net/nextion-32mb-hafizasi adresini ziyaret edebilirsiniz.

Nextion 16MB Bellekli Ekranları incelemek için https://www.direnc.net/nextion-16mb-hafizasin adresini ziyaret edebilirsiniz.

Nextion 4MB Bellekli Ekranları incelemek için https://www.direnc.net/nextion-4mb-hafizasin adresini ziyaret edebilirsiniz.

Geliştirme kartlarıyla uyumlu diğer ekranları incelemek isterseniz https://www.direnc.net/gelistirme-kartlariyla-uyumlu-lcd-display adresini ziyaret edebilirsiniz.