Advertisement

Responsive Advertisement

Kızılötesi Arduino Alev Algılama Sensörü Kullanımı (Yangın Sensörü)

 

Kızılötesi Arduino Alev Algılama Sensörü Kullanımı (Yangın Sensörü)

arduino-alev-yangin-algilama-sensoru-modulu-kullanimi

Arduino Alev Algılama Sensörü Modülü Kullanımı Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda Arduino Alev Algılama Sensörü Kullanımı yaparak proje üzerinden örneklendireceğiz. Basit Yangın Alarm Sistemi kurmak için tüm adımları öğreniyoruz. Alev sensörü modülünün ışığı algılamak için fotodiyotu ve hassasiyeti kontrol etmek için op-amp vardır. Yangın tespit etmek ve tespit edildiğinde YÜKSEK sinyal sağlamak için kullanılır. Arduino sinyali okur ve devreli buzzerden sinyal verir ayrıca LED’i açarak uyarı verir. Burada kullanılan alev sensörü, IR tabanlı bir alev sensörüdür.

alev-yangin-algilama-sensoru

Gerekli malzemeler:

Arduino Alev Algılama Sensörü Özellikleri

Bir alev detektörü tespit etmek ve bir alev ya da yangın mevcudiyetine cevap verecek şekilde tasarlanmış bir sensördür. Tespit edilen bir aleve verilen yanıtlar, montaja bağlı olmakla birlikte, bir alarmın çalınmasını, bir yakıt hattının (bir propan veya bir doğal gaz hattı gibi) devre dışı bırakılmasını ve bir yangın söndürme sisteminin aktive edilmesini içerebilir.

Farklı tipte alev algılama yöntemleri vardır. Bunlardan bazıları: IR dizi dedektörü, kızılötesi (IR) dedektörü, Kızılötesi termal kameralar, UV / IR dedektörü gibi Ultraviyole dedektörü.

Yangın yandığında az miktarda kızılötesi ışık yayar, bu ışık sensör modülündeki Photodiode (IR alıcı) tarafından alınacaktır. Daha sonra IR Alıcısı üzerinden voltaj değişimini kontrol etmek için bir Op-Amp kullanırız, böylece bir yangın tespit edilirse, çıkış pimi (DO) 0V (LOW) verir ve eğer yangın yoksa çıkış pimi 5V olacaktır ( YÜKSEK).

Bu projede IR bazlı bir alev sensörü kullanıyoruz . Yüksek hızlı ve yüksek hassasiyetli NPN silikon fototransistör olan YG1006 sensörüne dayanmaktadır. 700nm ila 1000nm arasında değişen dalga boyu ile kızılötesi ışığı algılayabilir ve algılama açısı yaklaşık 60 ° ‘dir. Alev sensörü modülü, bir entegre devrede bir fotodiyot (IR alıcı), direnç, kapasitör, potansiyometre ve LM393 karşılaştırıcısından oluşur. Hassasiyet, on board potansiyometresi değiştirilerek ayarlanabilir. Çalışma voltajı, dijital çıkışlı, 3.3v ve 5v DC arasındadır. Çıkıştaki yüksek mantık, alev veya ateşin varlığını gösterir. Çıkışta düşük mantık, alev veya ateş olmadığını gösterir.

arduino-alev-yangin-algilama-sensoru-diagrami

 

Kodu Arduino Uno kartınıza yükledikten sonra sistem otomatik çalışacaktır.

Alev Algılama Sensörü Arduino Kodu

int buzzer = 8;
int LED = 7;
int flame_sensor = 4;
int flame_detected;
void setup()
{
Serial.begin(9600);
pinMode(buzzer, OUTPUT);
pinMode(LED, OUTPUT);
pinMode(flame_sensor, INPUT);
}
void loop()
{
flame_detected = digitalRead(flame_sensor); // ALEV SENSÖRÜNÜ KONTROL ET
if (flame_detected == 1) // SENSORDEN SİNYAL VARSA UYARI VER
{
Serial.println("ALEV ALGILANDI!");
digitalWrite(buzzer, HIGH);
digitalWrite(LED, HIGH);
delay(200);
digitalWrite(LED, LOW);
delay(200);
}
else
{
Serial.println("YANGIN YOK"); // SENSORDEN SINYAL YOKSA UYARIYI KES
digitalWrite(buzzer, LOW);
digitalWrite(LED, LOW);
}
delay(1000);
}

Yorum Gönder

0 Yorumlar