Advertisement

Responsive Advertisement

BİLGİSAYAR GÜÇ KAYNAĞI TEST CİHAZI

 

ATX TEST DEVRESİ DETAYLI ANLATIM

ATX PSU test devresi için kullandığım dirençleri tecrübelerime göre değiştirip en uygun değerleri buldum ilk başlarda 3.3V, 5V, 12V hatlarında direnç değerlerini baya düşük seçmiştim ama bazı güç kaynakları korumaya geçiyordu sonrasında direnç değerlerini arttırarak, deneyerek uygun değerleri buldum. Öyle garip arızalar çıkıyorduki mesela test cihazını bağladım zaman ATX güç kaynağı korumaya geçiyordu baya uğraştırmıştı -12V doğrultucu diyotun arızalı olduğunu bulmuştum çözümüde bir anlık oldu test kartında -12v ledi çok hızlı sönünce acaba mı dedim devamı geldi 🙂 gerçi zaten yük direnci bağlı hızlı sönmesi normal ama nasıl baktıysam bir fark görmüştüm üstelik aynı arızadan 200 kadar birikmiş güç kaynağı vardı hepsi aynı arıza çok şaşırmıştım sanırım diyotlarda üretim kaynaklı bir sorun vardı..

Aslında o yıllardan bu güne güç kaynakları çok daha güçlü 5W dirençlerin değeri biraz daha düşürülebilir ama gerek olmadı zaten genelde yaptığınız tamire göre yüksek güç testi gerekmiyor.

ATX güç kaynağı test devresi performans testi için tasarlanmadı zaten bu iş için çok detaylı tasarım gerekli sadece hafif yük üzerinde güç kaynağını test etmek için kullanabilirsiniz. Kart yaklaşık olarak toplamda 3.5A çekiyor yüksek güçlü cihazlar ile uğraşıyorsanız direnç hesabı; V / R yani voltaj bölü direnç örneğin 5 volt için 5 / 3.9 = 1.2(A)

Bu kart üzerinde çalışıp kasa içinde çalışmayan, sorun çıkartan güç kaynağı olmadı. Voltaj göstergesi için LED kullanılıyor voltaj ölçümü için multimetre gerekli. İlk zamanlar voltmetre komitatör, ekleyip devreyi daha da geliştirecektim vakit olmadı zaten sonrasında gerek kalmadı kolayca ölçün yapıyorum..

Not: Bazen kondansatörleri şişen güç kaynaklarını test devresine bağlayınca sorun anlaşılıyor korumaya geçiyor ama genelinde şişen kondansatörlerin durumuna göre korumaya geçmiyor. Aslında uzun süre devreye bağlı kalsa korumaya geçecek ama beklemeye gerek yok cihazı açıp kondansatörleri kontrol edin.

ATX Güç kaynağı test kartının PCB tasarımını tek katlı yaptım ama Çinden PCB siparişi verdiğim için çift katlı PCB tasarımı yaparak daha iyi soğutma sağladım fakat 30w havya ile şase hattına lehim yapmanız zor olacak yüksek güçlü havya veya kurutma makinası, sıcak hava ile ön ısıtmaya yaparak kolay lehimleyebilirsiniz ben 60w havya kullandım. PCB tasarımı sprint layout 6 ile hazırlandı

Son olarak eski ATX güç kaynaklarında -12V ve -5V vardı sonrasında -5V çıkartıldı bazı güç kaynaklarında ikiside yok bu durumda bu voltajların ledleri ışık vermeyecek ledler bozuk ve devre hatalı diye düşünmeyin…

BİLGİSAYAR PSU TEST CİHAZI DEVRE ŞEMASI

computer-psu-tester-circuit-diagram-atx-tester-schematic

board-pcb-psu-tester-circuit-diagram-atx-tester-schematic

atx-power-supply-tester-2

atx-power-supply-tester

ATX Test devresine ait tüm dosyalar; 28310a şifre-pass: 320volt.com

Yorum Gönder

0 Yorumlar