Peltier Nedir? Nasıl Çalışır? Nerelerde Kullanılır?
Bir termoelektrik sistem olan peltierler, elektrik enerjisi ile ısı enerjisinin birbirleri arasındaki dönüşüm sağlar.
Peltierleri de kapsayan bir termoelektrik modül N ve P tipi yarı iletkenlerden oluşan termo element malzemelerden oluşur. Bu termo element sistem elektriksel olarak seri, termal olarak paralel bağlanarak farklı hedefler için farklı kapasitelerde termoelektrik modüller elde edilmesi sağlanır.
Peltierler Nasıl Çalışır?
İki ucuna DC akım verildiğinde N ve P tipindeki elemanlar, elektronları bir uçtan diğerine doğru iterler ve bir yüzeyde ısınma oluştururken diğer yüzeyde ise soğutma işlemini gerçekleştirir.
Öte yandan peltierin iki yüzeyi arasında sıcaklık farkı oluşturulduğunda bu modül bir DC akım kaynağı gibi elektrik üretir. Peltier, yapısı gereği gerilim uygulandığında bir yüzeyi ısınan diğer yüzeyi ise soğuyan bir elemandır.
Peltierlerin iç yapısında bulunan termoelektrik madde sayesinde bir yüzeydeki ısı diğer yüzeye aktarılmaktadır. Peltier içerisinde bulunan P ve N tipi uçlar seri bağlı haldedir. Voltaj uygulandıktan sonra elektronlar soğuk taraftan sıcak tarafa doğru hareket eder. Elektronlar yardımıyla ısı soğuk taraftan sıcak tarafa taşınır. Peltierin sıcak tarafı ne kadar çok ısınırsa soğuk tarafı da o kadar çok soğur.
Peltierlerin Kullanım Alanları
Soğutma sistemlerinin bulunduğu elektronik ürünlerde peltierlere baş vurmak en doğru tercihtir. Peltierlerin mekanik hareketli parçalarının bulunmaması, hafif ağırlıklı ve akışkan sıvı içermemesinden ötürü tercih edilmektedirler. Kullanımı itibariyle muadil özellikteki sistemlere göre daha ekolojik olduğu ve kompresör içermediğinden daha sessiz ve montaj kolaylığı sağlamaktadır.
0 Yorumlar