Rotor: Hareketli elektrik makinelerinde (motor, jeneratör) ince sac tabakalarının üst üste konulmasıyla oluşturulmuş makinenin dönen parçası.

Röle: Bobin, palet ve kapak olmak üzere üç ana bölümden meydana gelen, bir elektrik devresinin açılıp kapanmasını sağlayan elektromekanik anahtarlama elemanıdır.

Saykıl: Alternatif akım veya gerilim sıfırdan başlar, maksimum değerini alır ve sıfıra döner, ters yönde de aynı işlem gerçekleşerek tekrar başlangıç noktası sıfıra döner. Akım veya gerilimin her iki yöndeki bütün değerleri almasına denir.

Selenoid: Üzerindeki bobine enerji verilince kullanıldığı yere göre sıvı ve hava geçişini kontrol etmeye yarayan elektromekanik vanadır.

Sigorta: Devre elemanlarını koruyan güvenlik parçasıdır.

Sorti: Enerjinin anahtar prize getirilmesine kadar oluşan tesisat.

Statik elektrik: Bir nesnenin yüzeyinde elektrik yükünün birikmesi. Şarj, başka bir alana akmak yerine bir alanda kalır.

Termistör: Isıya duyarlı olan ve direnci sıcaklıkla değişen devre elemanlarıdır. Pozitif Isı Katsayılı (PTC) ve Negatif Isı Katsayılı (NTC) çeşitleri vardır.

Termokupl: İki farklı metalden yapılmış, sıcaklığı okuyarak elektrik sinyaline çeviren sıcaklık ölçüm aracı.

Toplam Harmonik Bozulma: Bir dalga formu ile temel bileşeni arasındaki şekle yakınlık ölçüsü.

Toprak: Bir elektrik devresi için ortak dönüş ve potansiyel sıfır olarak kullanılan büyük bir iletken gövde (toprak gibi).

Transformatör: İki sargı devresi arasındaki endüktif kuplaj kullanarak elektrik enerjisini aktaran bir elektriksel bileşen.

Transistör: Elektronik sinyaller için bir geçit, anahtar veya amplifikatör olarak hareket etmek üzere akım akışını düzenlemek için elektrik devresinde kullanılan bir yarı iletken cihaz.

Üreteç: Elektrik akımı üreten makine ve cihazlardır. Pil, akü, dinamo, alternatör birer üreteçtir.

Varistor: Direnci gerilimle değişen elemanlardır. Elektrik devrelerinde koruma elemanı olarak kullanılan varistörlerin direnci uygulanan gerilimle değişir.

Vaviyen: Bir lambayı veya bir grup lambayı iki ayrı yerden aynı zamanda veya farklı zamanlarda yakıp söndüren anahtar çeşididir.

Volt: Bir elektrik devresindeki elektronlara verilen kuvvetin ölçü birimi. Bir volt, bir ohm’luk bir dirençle çalışırken bir amper akım üretir.

Voltaj Düşümü: Cihazın iç empedansı veya direnci nedeniyle bir cihaza giriş ile bir cihazdan çıkış arasındaki voltaj kaybı. Tüm elektrik sistemlerinde, iletkenler, güç düşüşü, ısıtma ve aydınlatma yükleri veya bunların kombinasyonları için voltaj düşümü hiçbir zaman %3’ü geçmeyecek şekilde boyutlandırılmalıdır. Ayrıca, besleyiciler ve dallanmış devreler için iletkenler için maksimum toplam gerilim düşümü hiçbir zaman %5’i geçmemelidir.

Watt: Bir birim süre içinde yapılan elektrik enerjisi birimi veya iş miktarı (J). Bir voltluk bir potansiyelde akan bir amper akım bir watt güç üretir

Yalıtkan madde: Elektrik akimim geçirmeyen lastik, plastik, cam, porselen gibi maddelerdir

Yarı iletken: Koşullara bağlı olarak bir iletken ve yalıtkan arasında hareket eden bir malzeme. Silikon, elektronikte yaygın olarak kullanılan bir yarı iletkendir.