LED ÇALIŞTIRMAK İÇİN SERİ DİRENÇ HESAPLARI – LED CALCULATOR
Yüksek voltajlarda LED çalıştırmak için Led`e seri direnç, Led`e paralel direnç değeri hesaplaması. Led hesaplama tablosunda led`in çektiği akımı net olarak bilmiyorsanız değeri 10 ma olarak giriniz aşağıda standart led voltaj bilgileri verildi. Genelde Ultra parlak ledlerin dış plastik kılıfları beyaz şeffaf olur bu ledlerin çalışma voltajı normal renklere göre daha fazladır örneğin normal kırmızı led 2v iken ultra parlak kırmızı led 3v ile çalışır genelde 10..20ma akım çekerler
Ledler, Led ile aydınlatma, Led hesaplamaları formüller hakkında daha detaylı bilgi için LED ve LEDLER , Işık kaynakları lambalar led ve aydınlatma hakkında yazısına bakınız
Led direnci hesaplama aracının üstün özelliklerinden biriside hesaplanan Led direnç değeri tam ve yuvarlamalı olarak verilir örneğin 980-ohm için 1k-ohm önerilir direnç gücü içinde aynı durum geçerlidir.
SMD-3828, SMD-5630, SMD-5730, SMD-5050 Şerit LED hesaplamalarını Şerit Led Hesaplama Stript Led Calculator sayfasından yapabilirsiniz
|
TEK LED SERİ DİRENC HESAPLAMASI: | |
SERİ LED DİRENC HESAPLAMASI: | |
PARALEL LED DİRENC HESABI: | |
LED Hesaplamaların da Led sayısı belirlensede elektroniğe yeni başlayanlar veya tecrübesi olmayanlar için farklı bağlantı şekilleri ile birden fazla ledin direnç bağlantısı hakkında örnek şema fikir verecektir.
Devre şemasında 15 ledi 12v ile çalıştırmak için 4 farklı bağlantı şekli görünmektedir. Ledleri paralel bağlayarak tek direnç ile daha kolay olur fakat bu yöntem ile ledlerin ömrü çok kısa olacaktır çünkü ledlerin markası, modeli aynı olsa bile iç dirençleri farklıdır ayrıca ledin çalışma voltajı ve çektiği akımı net olarak bilmek zorundasınız.
Örneğin; 12v ile 10 ledi paralel bağlayıp kullanmak istiyorsunuz paralel led hesaplamasında led akımını 20ma girdiniz çalışma voltajını 3v 10 led paralel bağlayacaksınız hesaplama sonucu 45 ohm çıktı ama ledlerin çektiği akım 10ma ise direnç değeri 100 ohm oluyor yani arada büyük fark var zaten paralel bağlantıda ömür kısa oluyordu akımı yanlış giridiğiniz için düşük değerde direnç kullanınca ledlerin ömrü daha da az olacak. Seri bağlantıda bu sorunu yaşamazsınız.
LED DİRENCİ HESAPLAMA FORMÜLÜ
Öncelikle direnç değerini hesaplayalım, bunun için Güç kaynağı voltajı, LED’in çalışma voltajı ve LED’ akım tüketimini bilmemiz gerekli
Örneğin güç kaynağımız 12 volt LED voltajı 3.4 volt ve akımı 15Ma hesaplama; 12 – eksi 3.4 = 8.6 çıkan sonucu LED akımına bölüyoruz 8.6 / .015 = 573 yani sonuç 573-ohm
573-ohm direnç bulmak zor olacaktır bu durumda biraz daha yüksek değerler kullanılabilir 620….680-ohm gibi..
Eğer LED özelliği ve güç kaynağına göre 5700 gibi değer çıksaydı bu durumda 5.7kohm olacaktı 1000-ohm 1k eder direnç hesaplama ve bilgiler için “Temel Elektronik Başlangıç” yazısına bakınız.
LED Direncinin Gücünü Hesaplama
LED’e bağlanacak direncin gücünü hesaplama için benzer bir işlem yapıyoruz 12 – eksi 3.4 = 8.6 çıkan sonucu LED akımı ile çarpıyoruz 8.6 x .015 = 0.129 bu durumda sonuç 0.129W standart 1/4W direnç 0.250W olduğu için kullanabiliriz.
Not: Direncin gücü hesaplanan değerden daha fazla kullanılabilir örneğin hesaplamada 1/4w dirence uygun değer çıkıyor fakat elinizde 1w veya 5w direnç var bu değerlerde kullanılabilir.
Seri, Paralel Bağlantı Hesaplamaları
Seri LED nasıl hesaplama yapılacak ? Ledleri seri bağladığımızda çalışma voltajı artar Örneğin; 3 adet 2 volt ile çalışan LED’i seri bağlarsanız çalışma voltajı 6 volt olacaktır buna göre hesaplama yapılacak 12 – eksi 6 = 6
Paralel LED Bağlantısında; Akım artacak 3 tane 15ma LED’i paralel bağladığınızda toplam LED akımı 45ma olacak buna göre hesaplama yapılacak.
Paralel LED bağlantısında, LED’lerin ileri voltajlarındaki üretim toleransları nedeniyle akımı eşit olarak paylaşılmaz. Tek bir akım kaynağından iki veya daha fazla LED’in paralel çalıştırılması, zamanla LED arızası yapabilir. İmkan var ise paralel LED bağlantısında her LED için ayrı direnç eklenmesi daha sağlıklı olur.
0 Yorumlar