Advertisement

Responsive Advertisement

Isıl Pil

 Isıl Pil

Birçok savunma sanayi ürününde temel güç kaynağı olarak kullanılabilen ısıl piller, dünyada bir kaç ülke tarafından üretiliyor.

Isıl pil; güdüm kitleri, tapalar, füzeler, akustik aldatıcı/yanıltıcılar, güdümlü topçu mühimmatları ve uçak koltuk fırlatma sistemlerinde temel güç kaynağı olarak yaygın bir şekilde kullanılmakta olan tek kullanımlık elektrokimyasal güç kaynağıdır. Geniş çalışma sıcaklık aralığı, uzun raf ömrü, raf ömrü boyunca bakım gerektirmeme, hızlı tetiklenme, kendi kendine tükenmeme, yüksek güvenilirlik, zorlu çevresel koşullara dayanıklılık ve yüksek enerji yoğunluğu gibi gereksinimlerin aynı anda karşılanmasının zorunlu olduğu askeri uygulamalarda ısıl pillerin alternatifi bulunmamaktadır.

Türkiye’de tek ısıl pil geliştirici ve üreticisi olan TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) bu kritik ürünlerin Ar-Ge’sinden tasarımına, her türlü testinden üretimine kadar tüm süreçleri bir bütün olarak üstleniyor.TÜBİTAK SAGE şu ana kadar farklı teknik özelliklere sahip çok sayıda ısıl pilin tasarımı ve üretimini yapmış, ürünler uluslararası askeri standartlara uygun olarak kalifiye edilmiştir.

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ısıl piller ile Türk Savunma Sanayinde ısıl pillere ilişkin yurt dışı bağımlılık ortadan kalkmıştır. Yurt içi teslimatların yanı sıra TÜBİTAK SAGE birçok farklı ülkeye ısıl pil ihracatı yapmakta olup, ısıl pil Türk Savunma Sanayinde önemli bir ihracat kalemi olmuştur.

Isıl Pillerin Temel Kullanım Alanları

Füzeler
Güdüm kitleri
Akustik aldatıcı/yanıltıcılar
Tapalar,
Güdümlü topçu mühimmatları
Uçak koltuk fırlatma sistemleri

Isıl Pillerin Avantajları

Uzun raf ömrü (>20 yıl)
Bakım gerektirmeme
Hızlı tetiklenme (<500 ms) Alternatif tetikleme yöntemleri (Elektriksel ateşleme, mekanik ateşleme, ataletsel ateşleme) Kendi kendine tükenmeme Yüksek enerji yoğunluğu Eşzamanlı çoklu güç verme Geniş çalışma sıcaklığı aralığı (-54˚C/+71˚C) Zorlu çevresel koşullara dayanıklılık (Isıl piller depolama ve çalışma esnasında yüksek seviyeli titreşim, şok, ivme, yüksek ve düşük basınç seviyeleri, yüksek nem vb. koşullara dayanıklıdır) Yüksek güvenilirlik (>%99.95)
Özel tasarım (Isıl piller kullanılacağı sistemin gereksinimleri doğrultusunda tasarlanmaktadır)

KAYNAK

Yorum Gönder

0 Yorumlar