Advertisement

Responsive Advertisement

3 FAZLI ASENKRON MOTORUN KESİK VE SÜREKLİ ÇALIŞTIRILMASI

 3 FAZLI ASENKRON MOTORUN KESİK VE SÜREKLİ ÇALIŞTIRILMASI

Devrenin Çalışması:

Sürekli çalışma butonuna bastığımızda M kontaktörü enerjilenir ve güç devresinde bulunan güç kontaklarını kapatır. Bu durumda motora üç faz gelir ve motor çalışmaya başlar. Aynı zamanda Sürekli çalışma butonuna paralel bağlı olan M mühürleme kontağı kapanarak mühürleme gerçekleşir. Butondan elimizi çeksek bile mühürleme kontağı üzerinden M kontaktörü enerjili kalmaya devam eder. Stop butonuna bastığımızda M kontaktörünün enerjisi kesilir, güç devresinde bulunan güç kontakları tekrar açılarak motorun enerjisi kesilmiş olur, motor durur.

Motor duruyorken veya çalışıyorken Kesik çalışma butonuna (JOG buton) bastığımızda butonun alttaki açık kontakları kapanarak M kontaktörü enerjilenir ve güç devresinde bulunan güç kontaklarını kapatır. Bu durumda motora üç faz gelir ve motor çalışmaya başlar. M mühürleme kontağı kapanmasına rağmen kontağın girişinde eneji olmadığı için mühürleme gerçekleşmez. Butondan elimizi çektiğimizde; M kontaktörünün enerjisi kesilir, güç devresinde bulunan güç kontakları tekrar açılarak motorun enerjisi kesilmiş olur, motor durur.

Motor çalışırken aşırı yüklendiğinde güç devresinde bulunan Aşırı Akım Rölesi atar ve kumanda devresi üzerinde bulunan AA kontağını açar M kontaktörünün enerjisi kesilir, motor durur. Tekrar çalıştırabilmemiz için AA rölesini kurmamız gerekir.

NOT: Bu devrenin sakıncası; Motor kesik çalışırken kesik çalışma butonundan elimizi çok hızlı çekersek M mühürleme kontağı açılamadan Kesik çalışma butonunun üst kontakları kapanırsa bu kontak üzerinden kontaktör tekrar enerjilenir ve motor sürekli çalışmaya geçer. Bu durum hem iş güvenliği açısından hemde işleyiş açısından olmaması gereken bir durumdur.






Yorum Gönder

0 Yorumlar