Elektrik ve elektronik laboratuvarlarının vazgeçilmez cihazlarındandır. Pek çok ve değişik tipte güç kaynakları mevcuttur. Temel amacı gerekli olan voltajı ve akımı sağlamasıdır.
Bu yazımızda amatör elektrik ve elektronikçiler için güç kaynağı yapımını göreceğiz.
Ayrıca güç kaynağının olmazsa olmazlarından olan voltmetre ve ampermetresinin yapımını öğreneceğiz.
Güç kaynağı bileşenlerini şöyle sıralayabiliriz;
- Transformatör: AC 220V gerilimi 24V dönüştüren elemanımız. Güç olarak kısaca şöyle hesaplayabiliriz; P=V*I = 30V * 5A = 150VA güç gerekmektedir. Ancak ben o kadar güç istemiyorum diyorsanız istediğiniz güce göre transformatör alabilirsiniz. Örnek olarak 12V en fazla 5 amper akım çekerim diyorsanız 12V * 5A =60VA den biraz fazla güçte transformatöre ihtiyacınız vardır.
- Elektronik devre: Devre transformatör çıkışından itibaren köprü tipi doğrultma, filtre ve regüle işlemlerini yapmaktadır. Çıkışında istenilen volt ve akım sınırlaması yapılabilmektedir. Ekte kaynak listesinde görülen linkteki devre üzerinde bazı değişiklikler yapılarak test edilmiş devredir.
- Kasa: Transformatör ve devremizin ayrıca diğer yardımcı elemanların monte edildiği platformdur. Bu konuda “Altınkaya” güzel bir kutu üretmiş. Buradaki linkten kutu özelliklerine bakabilirsiniz. Altınkaya Kutu
- Göstergeler: Ayarlanan voltajı ve akım değerlerini gösteren lcd veya 7 segment displaylerden oluşur.
Kullanacağımız elektronik devrenin özellikleri;
- Giriş Voltajı : ……………. 24 VAC (2x12V)
- Çıkış Voltajı : ……………. 0-30 V ayarlanabilir
- Çıkış Akımı : …………….. 2 mA-5 A ayarlanabilir (uzun süre olamamak şartıyla 5A çıkış verebilir. Ancak uzun süre kullanılacaksa çıkış transistörüne (2N3055) paralel bir transistör daha eklenmelidir.)
- Çıkış voltajı dalgalanması: …. 0.01 % maximum
Kasanın resimleri;
Elektronik devrenin resimleri;
Volt/Ampermetre resimleri,
Not: Güç kaynağı pcb’sinden az miktarda elimde mevcut. Sipariş için burayı tıklayınız.
Güç kaynağının videosu;
Güç kaynağının kısa devre videosu;
Kaynaklar:
0 Yorumlar